Oblíbený pořad O češtině dostal knižní podobu

Praha - V edici České televize vyšla papírová podoba prvních dvaceti dílů pořadu O češtině. Knížka z edice České televize není klasickou učebnicí. Podobně jako stejnojmenný pořad se snaží živou a vtipnou formou upozornit na prohřešky vůči češtině a doporučit, jak se nejčastějších chyb vyvarovat. 1. října proběhne na Václavském náměstí autogramiáda.

„Odborníci vždy říkali, že máme zajímavá témata, ale v pořadu se jim dostává málo času. Také diváci psali, že by si o tématech rádi přečetli něco podrobnějšího. Uvítali jsme tak nabídku z edice ČT,“ vysvětluje moderátor a autor knihy Aleš Cibulka.

Kniha vznikla ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český (ÚJČ), který se podílel na její první části. „Jsme rádi, že tato kniha vznikla, protože zde řadu věcí můžeme vysvětlit hlouběji a dokonaleji,“ míní Markéta Pravdová z ÚJČ.

Samotná publikace se skládá ze tří částí. První se věnuje například češtině v esemeskách nebo mluvě mladých. „Mluva mládeže je pro nás lingvisty opravdu veliký zdroj,“ dodává Pravdová. Zajímavostí je dvacet rozhovorů se známými osobnostmi, které hovoří o svém vztahu k češtině.

Druhá část knihy vychází přímo z dopisů, které zaslali diváci. "Jsou to neskutečné věci, se kterými se setkáváme dnes a denně. V knize si konečně ujasníme, jak je to s tím , mně, kde je velké a kde malé písmeno," vysvětluje Aleš Cibulka.

Poslední téma nové knihy je zaměřeno na profesní češtinu. „Zjistili jsme, že si napříč profesemi někdy vůbec nerozumíme. Když přijdete do kadeřnictví nebo posloucháte taxikáře, jak se baví s jiným taxikářem, zjistíte, že používají výrazy, které běžně člověk vůbec nezná,“ vylíčil Aleš Cibulka.

V publikaci je vše zpracováno formou vtipných komiksů, které připomínají oblíbené scénky z pořadu O češtině. „Čeština se rozvíjí, jazyk je živý organismus a profesní čeština je jen dokladem toho, jak je jazyk pestrý,“ podtrhuje Markéta Pravdová a odmítá názor, že by čeština jako jazyk upadala.

Pořad O češtině se od září vysílá v novém čase, a to v neděli v 18.45 na ČT 2.

Vydáno pod