Pěvkyně Sýkorová vystoupí v Covent Garden v opeře Carmen

Praha/Londýn - Mladou českou mezzosopranistku Janu Sýkorovou čeká 25. března v londýnské Královské opeře Covent Garden premiéra Bizetovy opery Carmen. V osmi představeních se předvede v roli Mercedes. Pro Sýkorovou je to už druhá spolupráce s prestižní londýnskou scénou; loni zde úspěšně debutovala v menší roli Maddaleny ve Verdiho opeře Rigoletto.

Obnovené nastudování Carmen připravila americká režisérka Francesca Zambellová. Královská opera ho pro velký zájem publika zařadila v neobvykle rychlém sledu od prvního uvedení, které se konalo v prosinci 2006.

Titulní roli ztvární mezzosopranistka španělského původu Nancy Fabiola Herrerová. Dona Josého představí jeden z největších pěvců současnosti - argentinský tenorista Marcelo Álvarez. S Herrerovou se pracovně sejde po krátké době; letos v únoru spolu totiž účinkovali v témže titulu v newyorské Metropolitní opeře.

Soka Dona Josého - Escamilla bude zpívat americký basbarytonista Kyle Ketelsen a selské děvče Micaelu britská sopranistka Susan Grittonová. Hudbu jedné z nejhranějších světových oper povede dirigent izraelského původu Daniel Oren, jehož domovskou scénou je veronská Aréna.

Čtyřiatřicetiletá Sýkorová se připravuje také na hlavní roli, ve které bude působit jako záskok. Nadějná česká pěvkyně je sólistkou Státní opery Praha, kde se v nedávné době představila v altové roli Pallas Athény v opeře Heléné a cyklu písní Perská noc od francouzského pozdně romantického skladatele Camilla Saint-Saënse.