Premiéru Havlova Odcházení uvede divadlo Archa 22. května

Praha - Nová hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla bude mít premiéru 22. května v divadle Archa. Havel to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Zároveň také prozradil, že zvažuje spolupráci se svým dlouholetým přítelem Milošem Formanem.

Nová Havlova hra by se měla v Arše hrát do začátku června a v delší sérii pak na podzim. Divadlo má podepsanou licenční smlouvu s agenturou Aura-pont, která Havla jako autora zastupuje. Režisér David Radok začne zkoušet počátkem dubna.

V hlavních rolích Odcházení se v Arše představí exprezidentova manželka Dagmar Havlová a Jan Tříska. Právě herecké obsazení, které autor požadoval, bylo příčinou neúspěchu jednání o uvedení hry v Divadle Na Zábradlí a v Národním divadle. Především kvůli nedostatku finančních prostředků pak sešlo i z nastudování hry v Divadle na Vinohradech. „Málokdy se stane, že divadlo má uvést bývalého prezidenta. Byly kolem toho různé menší a větší zápletky, které snad jsou už rozpleteny,“ prohlásil Havel.

Exprezident také prozradil, že zvažuje společný projekt s režisérem Milošem Formanem. „My jsme s Milošem celoživotní kamarádi od našich deseti let a párkrát už jsme zkoušeli něco spolu napsat. Nikdy z toho nic nebylo, tak jsme si říkali, že možná, jak čas letí, bychom už měli něco zkusit,“ konstatoval Havel. Konkrétnější informace však zatím odmítl zveřejnit.