Divadlo v Řeznické uvedlo premiéru Goldflamovy Ředitelské lóže

Praha - O přátelství starých, zapomenutých herců, jejich vzpomínání na staré lásky, úspěchy i prohry vypráví tragikomedie Arnošta Goldflama Ředitelská lóže, kterou v autorově režii uvedlo Divadlo v Řeznické. Dva umělce, trávící spolu ve starobinci nekonečné hodiny, ztvárňují Stanislav Zindulka a Alois Švehlík.

Ředitelská lóže nepatří do typického žánru Arnošta Goldflama. Hru postavenou víc na slovech než na obrazu poprvé uvedlo brněnské Hadivadlo před čtyřmi lety, kde si vysloužila nominaci na Cenu Alfréda Radoka. Podle autora jde o bizarní a poněkud groteskní kousek; protagonisté zastávají dvojí přístup k životu a vzniká zde spor, jak se k divadlu i k životu vůbec postavit. Je rád, že pro něj získal právě Švehlíka se Zindulkou. „Oba tomu textu rozumí natolik, že by mě vlastně ani nepotřebovali,“ dodává.

„Ředitelská lóže je téměř ve všech divadlech. Je to místo, kde ředitel sedává a disponuje jím. Herci se tam často dívají před představením, protože je zajímá, kdo tam sedí. V tomto textu existuje v jistém metaforickém přenesení,“ vysvětluje Zindulka a dodává, že komorní divadlo bez rampy hře zcela vyhovuje.

Arnošt Goldflam nepracuje v Divadle v Řeznické poprvé, v roce 1999 zde režíroval Latríny od Karola Sidona, od roku 2000 se tu hrála jeho Biletářka.