V polském filmu na Febiofestu hraje i Jiří Macháček

Praha - Jedna ze sekcí filmové přehlídky Febiofest nazvaná Nová Evropa je úzce spjatá s letošní novinkou, soutěží nových evropských filmů. Jsou mezi nimi i dva projekty polské kinematografie. Snímek Fígle natočil podle vlastního scénáře režisér Andrzej Jakimowski, Jahodové víno zařazené do soutěže vzniklo v režii Dariusze Jablońského v polsko-slovenské koprodukci. Zajímavé je, že hlavní role v něm ztvárnili herec a frontman skupiny MIG 21 Jiří Macháček a slovenská herečka Zuzana Fialová.

„Na národnosti herců nezáleží. A Macháček má za sebou spoustu dobrých rolí. Už při práci na scénáři jsem si na něj vzpomněl. Na place hrál v polštině, ale protože měl přeci jen maličký český akcent, museli jsme jeho roli předabovat do polštiny,“ uvedl Jabloński, který se jako producent také podílel na Michálkově snímku Je třeba zabít Sekala, ve kterém hráli polští herci.

Základem Jahodového vína byla kniha Haličské povídky polského spisovatele Andrzeje Stasiuka. Macháček hraje policistu, který se rozhodne opustit slibně se rozvíjející kriminalistickou kariéru ve Varšavě a odejde pracovat na venkovskou stanici v odlehlých horách. Chce se totiž oprostit od dosavadního způsobu života i traumat, jimiž prošel. Podle kritiky však nejde o banální příběh „měšťáka na vsi“. Film se totiž postupně proměňuje ve vyprávění o lásce, zradě, smrti, hledání pravdy a věcí, které nejsou hmatatelné, ale v životě každého člověka podstatné.

„Film se do slovenských kin dostane od 10. dubna, o uvedení v české distribuci právě jednáme. V Polsku bude Jahodové víno uvedeno až na podzim. Jaro totiž v polských kinech výhradně patří romantickým komediím, zatímco tento příběh má poněkud tragikomický nádech,“ dodal.

Koprodukce s partnery na Slovensku byla podle něj naprosto přirozená, neboť se příběh odehrává na polsko-slovenské hranici. „A také Fialová je ve filmu výborná,“ uvedl k filmu, který byl loni v říjnu představen na MFF ve Varšavě.

„V prostředí skoro až ladovských postaviček se odvíjí příběh, který je zčásti mystický, zčásti kriminální, zčásti až transpersonální, zčásti dramatický a zčásti komediální,“ popsal tehdy Macháček. Z Polska si z natáčení odvezl tři pětilitrové lahve hub, které mu nasbíral jeden místní občan. On za ně pak na letišti zaplatil 3000 korun kvůli nadváze.

Jabloński vystudoval režii v Lodži a jako druhý režisér spolupracoval například s Krzysztofem Kieślowským. Jako vedoucí firmy Apple Film Production patří mezi nejzkušenější polské producenty a inicioval vznik polské filmové ceny. Už v roce 1986 produkoval první polský nezávislý dokument, sám režíruje jen zřídka. Jahodovým vínem debutoval v hrané tvorbě.

Jakimovski vystudoval filozofii ve Varšavě a režii u Kieślowského na Filmové fakultě v Katovicích. Do vlastní tvorby se pustil začátkem 90. let jako režisér dokumentů a krátkých hraných filmů. Jeho celovečerní debut Přimhuř oči z roku 2002 byl o tři roky později uveden na Febiofestu. Jeho Fígle byly oceněny například v Benátkách a Sao Paulu.