1. Bienále Kafka / Borges zahájeno

Praha - Představit inspirující sílu děl Franze Kafky a Jorge Luise Borgese, dvou mimořádných autorů moderní světové literatury, chce bienále konané ve dnech 22. dubna až 24. května. Kromě mezinárodního odborného symposia, kterého se zúčastní i Borgesova manželka, nabídne filmový cyklus, divadelní hry, výstavy a koncerty.

Bienále navazuje na úspěšný kulturní festival Kafka - Borges, který se konal v Praze v roce 2004, a projekt Praha v Buenos Aires - od Kafky k Borgesovi (Buenos Aires, 2007). Další Bienále Kafka / Borges se bude konat v Argentině v roce 2010. 

Akci zahajuje dvoudenní mezinárodní odborné symposium. Ve velkém sále Městské knihovny v Praze budou významní germanisté a hispanisté přednášet na témata Kafka a židovství; Borges a židovství v jeho díle; Kafka a český svět a Borges a jeho argentinské vidění světa.

Z Argentiny přijeli Rolando Costa Picazo, Josefina Delgado, María Kodama a Eduardo Rovner, z Německa Hartmut Binder a Marek Nekula, z Itálie Susana Regazzoni a Guido Massino, ze Španělska José María Gonzáles García, z Kanady Anthony Northey a z Velké Británie Ritchie Robertson. Ze zdejších odborníků vystoupí Josef Čermák, Anna Housková, Kurt Krolop, Daniel Nemrava a Slovenka Paulína Šišmišová.         
 
Další částí programu budou literární večery s předními českými a argentinskými spisovateli a básníky; pozvání přijali Cristina Piňa, Marcelo Abadi, Abel Posse, Václav Cílek, Petr Borkovec, Arnošt Lustig a Arnošt Goldflam a další. Zvláštní večer je vyhrazen setkání s Maríou Kodamou, Borgesovou manželkou a prezidentkou Mezinárodní nadace Jorge Luise Borgese, která bienále spolu se Společnosti Franze Kafky pořádá.

Maria Kodama v rozhovoru v pořadu Události v kultuře kromě jiného Borgese charakterizovala: „Borgesův život lze definovat jako život lidské bytosti, která byla velmi svobodná a dodržovala etické zásady. Vždy se snažil zachovat si svou svobodu a přitom neporušit etické zákony. Díky tomu pochopitelně hodně věcí ztratil, ale zároveň i získal. Navíc pro něj bylo vždycky nejdůležitější naplnit své poslání, což bylo psaní. Pokud se týká našeho vztahu, on byl úžasný člověk. Vždycky byl velmi optimistický, měl dobrou náladu, což trochu odporuje obrazu, který o něm někdy má veřejnost, u níž přetrvává domněnka, že žil v jakémsi labyrintu. Podle mého názoru tomu tak nebylo. Žilo se s ním opravdu dobře i přes náš věkový rozdíl. On byl hodně zvídavý a i ve stáří měl velice mladistvou duši.“

Program obohatí filmový cyklus Kafka a Borges ve filmu, který nabídne snímky, které se v Česku běžně neuvádějí. Divadlo bude zastoupeno inscenací Divadla Komedie Proces, která získala Cenu Alfréda Radoka 2007. Strašnické divadlo uvede autorský projekt herců divadla SKLEP Piš Kafka piš.