Váchalova kniha o Šumavě je unikátním uměleckým dílem

Praha - Šumava umírající a romantická, dílo Josefa Váchala a největší kniha, jaká se dá koupit na českém trhu, se nově představila veřejnosti. Výtisků budou celkem dvě stovky a podle majitele nakladatelství Paseka Ladislava Horáčka je o faksimile původního šestnáctibarevného dřevorytu velký zájem.

Umělecké dílo obsahuje 74 obrazů Šumavy, každý jinak pojatý. „Lidé v knize najdou velmi zvláštní text, protože Váchal byl jako spisovatel zvláštní člověk, měl osobité názory a nedělal žádné korektivy, vyjadřoval se velmi spontánně,“ uvedl Horáček. Umělec v knize varoval před ničením přírody i před směřováním celé společnosti.

Váchal sám vytvořil 11 exemplářů knihy. Původně zamýšlel udělat knihy dvě, druhá, kterou svět nikdy nespatřil, se měla věnovat Českému lesu. Důvodem, proč nevznikla, bylo to, že se mu Šumavu nepodařilo prodat. Jediný exemplář si zakoupil strýc současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Nakladatelství Paseka knihu zařadilo do edičního plánu už v roce 1992, prestižní úkol se ale Horáčkovi podařilo splnit až po 16 letech. Knihy se v současnosti vážou, hotových jich je 15, týdně se podaří svázat tři až čtyři. Každá je díky ruční práci originál. „Jakmile máme novou, je o ni zájem,“ řekl Horáček. Kniha stojí kolem 40.000 korun, záleží na druhu vazby. Nakladatelství také vydalo zmenšenou verzi, tu si zájemci mohou pořídit za 3300 korun.

Malíř, grafik a spisovatel Josef Váchal (1884-1969) na knize o velikosti 48 krát 64 centimetrů a váze dvaceti kilogramů pracoval tři roky, dokončil ji v roce 1931. Knihy vázal do celokožené vazby. Každý obraz je z jedné desky, některé mají až 16 barev, které autor postupně odrýval do dřeva.

Jednoduše nevznikal ani text. „Každé písmeno bylo vyřezáváno zvlášť, některá písmena musel Váchal vyřezat třeba osmkrát nebo desetkrát,“ vysvětlil Horáček. Záleželo na tom, kolikrát potřeboval písmeno na stránku umístit.

Originály knihy mohou lidé spatřit například v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, v Národním muzeu nebo na zámku Hluboká. Jeden z nich vlastní i Nadace Charty 77, a ten se bude dražit ve prospěch Konta bariéry příští týden na Žofíně. Vyvolávací cenu stanovili pořadatelé na 1,2 milionu korun a podle nich jde zřejmě o nejdražší umělecké dílo dražené pro charitativní účely v Čechách.