Nostický palác představí předměty ze sbírky Lichtenštejnů i zajímavé prostory

Praha - Zhruba polovina z vydražených předmětů ze sbírek Lichtenštejnů, které Česká republika získala na aukci v Amsterodamu, bude 19. dubna vystavena v Nostickém paláci. V rámci dne otevřených dveří budou v sídle ministerstva kultury od 10 do 18 hodin k vidění obrazy ze 17. a 18. století, tapiserie a sedací nábytek. Další zakoupené artefakty již památkáři stěhují na zámky Valtice a Lednice.

Pro nákup předmětů na amsterodamské aukci konané 1. dubna uvolnilo ministerstvo kultury částku 13 milionů korun. Památkáři vydražili 15 obrazů, 94 kusů nábytku, tři tapiserie a orientální hodinovou skříň - dohromady v hodnotě 11 milionů korun, dva miliony činily aukční poplatky. Všechny předměty kdysi zdobily moravská lichtenštejnská sídla - zámky Lednice, Valtice a hrad Šternberk. 

„Cenné jsou všechny zakoupené kusy. Například Valtice trpěly nedostatkem tohoto inventáře. Za druhé světové války bylo odtud totiž odvezeno velké množství sedacího nábytku, a proto sem bude převezena více než polovina zakoupených předmětů,“ uvedla Naděžda Kubů z Národního památkového ústavu. Jak dodala, pro zámek v Lednici volili především obrazové fondy a pro hrad Šternberk - jednu ze sedacích souprav a tři čtyřmetrové meziokenní tapiserie s náměty loveckých trofejí z poloviny 16. a 17. století.

Součástí pražské výstavy jsou mimo jiné i tři vzácná květinová zátiší ze 17. století od Alexandera Coosemanse, od malíře z okruhu Bartolomea Bimbiho a od Jana Pietera Brueghela, jehož obraz byl na aukci prodán za 50.000 eur (asi 1,25 milionu korun). Všechny tři obrazy budou součástí valtické sbírky.

Návštěvníci expozice uvidí i ukázky z pěti souprav sedacího nábytku s motivy ptáků, kartuší a květin. Jde o kolekce z 18. a 19. století. Podle Kubů byla jejich výroba zadávána ve Vídni na objednávku přímo Lichtenštejny. „Potahy, které nejsou původní, jsou osazeny replikou. Lichtenštejni se snažili potahy nábytku nahrazovat replikami,“ dodala. Šlechtický rod je vyhlášený svou oblibou ve sběratelství a svůj majetek důkladně spravuje.

Památkářům při dražbě finančně pomohla i břeclavská firma, která zakoupila například obraz s medvědem, kterého atakují psi. V současné době by podle Kubů uvítali další sponzory, kteří by je podpořili při restaurování dovezených artefaktů.

Česká republika je podle generálního ředitele Národního památkového ústavu Pavla Jerieho výjimečná oproti ostatním, především západoevropským zemím, bohatstvím interiérů tuzemských historických objektů. „Hojně vybavené interiéry mohou návštěvníkům dokreslit jejich autentické užívání v minulosti a svědčí o vkusu, zálibách a 'bohulibosti' jejich majitelů,“ konstatoval.

Návštěvníci zhlédnou reprezentativní prostory paláce, pracovny vybavené dobovým nábytkem, Nostickou kapli, obrazárnu a knihovnu. V přízemí paláce bude výstava fotografií s názvem Lipicáni-moje láska od Dalibora Gregora, sklepní prostory nabídnou průřez tvorbou Mezinárodního keramického sympozia Bechyně, které je zaměřeno na volnou tvorbu v keramice.

Vydáno pod