Noční maraton evropského filmu nabídl tři celovečerní díla

Praha - Až dnes nad ránem se rozcházeli poslední z účastníků obvyklého celonočního promítání, které v pražském kině Světozor zorganizovali pořadatelé Dnů evropského filmu. Za atraktivní cenu 150 korun mohli od sobotní půlnoci do dnešního rána vychutnat hned tři celovečerní evropská díla. Konkrétně portugalsko-francouzský snímek Krásná dodnes, rakouský příběh Za tři dny umřeš, polský film nazvaný Odpusť a na závěr pod názvem Pět filmů neklidu program krátkých snímků mladých evropských autorů. Kurátorem jejich výběru byli dramaturgové festivalu Fresh Film Fest.

„Kino Světozor sice nebylo o půlnoci zaplněno do posledního místa, ale nálada byla výborná,“ řekla mluvčí festivalu Anna Bartošková.

Patnáctý ročník této přehlídky má v programu 38 celovečerních snímků z produkce současných i budoucích zemí Evropské unie. Pokračovat bude od 25. do 30. dubna v Brně, od 28. dubna do 2. května v Olomouci a jeho ozvěny se začátkem května uskuteční i v Boskovicích a v Uherském Hradišti. Pražská část vyvrcholí 29. dubna irským filmem Na hřbetě keltského tygra režiséra Johna Boormana. Účinkuje v něm i jedna z hvězd seriálu Sex ve městě Kim Catrallová.

Slovenskou tvorbu v letošním programu zastupuje film Návrat čápů Martina Repky, který vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci. Hlavní ženskou roli v něm ztvárňuje německá herečka Katharina Lorenzová, která je divadelním objevem roku 2006. Českým zástupcem na přehlídce je film Petra Zelenky Karamazovi.

Krátkometrážní tvorba je zastoupena také prostřednictvím prací studentů filmových škol z Prahy a Písku. Mezi doprovodný program festivalu patří seminář pro pracovníky kin a distributory, jehož hlavním tématem bude digitalizace filmů a finanční podpora provozování kin z Evropské unie.

Maraton evropského filmu se v Praze objeví ještě za týden, tentokrát už z pátku na sobotu v žižkovském kině Aero.

Vydáno pod