Hlasy pražské německé literatury v Paláci Kinských

Praha - Středověké sklepy pražského Paláce Kinských se staly prostorem pro netradiční výstavu s názvem Zvuk psaného. Zvuková instalace pražských německy píšících autorů na Staroměstském náměstí je součástí právě probíhajícího 1. Bienále Kafka / Borges a také veletrhu Svět knihy 2008. Potrvá do 23. května.

Gotickými sklepy se navzájem prolínají autentické hlasy pražských německy píšících autorů, známých i méně známých: Franze Kafky, Gustava Meyrinka, Franze Werfela, Leo Peruce nebo Johannese Urzidila. Devět koulí představuje úryvky z knih nebo textů jednotlivých autorů, některé autory zastupují cizí nahrávky jejich prací.
 
„Pokouším se vytvořit hlasový vícejazyčný babylon, který v Praze možná dříve byl,“ říká autor instalace Abbé Libánský.

Jak upřesňuje Lucie Černohousová z Pražského literárního domu, pražští němečtí autoři byli z 80 procent i židovské víry, s příchodem nacismu proto mnozí z nich emigrovali a mnozí zemřeli v koncentračním táboře. Někteří zemřeli už před 2. světovou válkou, například Franz Kafka. 
 
Svou zvukovou nahrávku - výjimečně ve španělštině - má na výstavě i argentinský spisovatel Jorge Luis Borges, který ve své zemi poprvé představil Kafkovo dílo. Jedinou žijící pražskou německy píšící autorkou na výstavě je Lenka Reinerová. Právě ona iniciovala vznik Pražského literárního domu autorů německého jazyka, který jejich dílo shromažďuje.