Sněhová královna kraluje v Národním divadle

Praha - Novinkou repertoáru Národního divadla v Praze je inscenace pohádky Hanse Christiana Andersena Sněhová královna. Podle šéfa činohry Michala Dočekala je určena dětem i dospělým. V režii Zoji Mikotové se hraje na scéně Stavovského.

Roli dospělého Káje ztvárnil nový člen činohry Vojtěch Dyk, v titulní roli se objevila Miluše Šplechtová a Gerdu hraje Kateřina Holánová. Do postav Babičky, Květinové babičky, Loupežnice a Finky se proměňuje Iva Janžurová. Také Vladimír Javorský má několik převleků: Prince, Loupežníka a také Soba.

Mnohé ze 156 Andersenových pohádek se staly světovou klasikou. Sněhová královna však patří ke klenotům. Nejen kvůli mistrnému vyprávění, ale i pro poselství, které je v ní zakódováno. Káj je zasažen do oka střepem ze zrcadla Sněhové královny a proměňuje se mu pohled na svět. Královna ho odveze do svého království, ale jeho věrná kamarádka Gerda se jej rozhodne hledat. Na své cestě musí překonat mnoho zkoušek, ale její touha po shledání a dobré srdce jí dají velkou sílu. Nakonec Káje z moci Sněhové královny vysvobodí.

Pohádku zdramatizovala dramaturgyně české první scény Iva Klestilová. Věří, že se diváci budou trochu bát a také trochu smát. Usilovala totiž o to, aby postavy, které Gerda na svém putování potkává, v sobě měly jistou tragikomičnost.

Podle Janžurové vzbuzovaly už zkoušky inscenace zvědavost všech zúčastněných, protože každý z nich má na tuto pohádku vzpomínky z dětství. „Když jsem si přečetla scénář, upoutal mě. Podařilo se jí dát nám velkou příležitost. Je tam i řada situací, které publikum pobaví a celé to téma odlehčí,“ uvedla herečka před premiérou.

V rámci premiéry byla ve Stavovském divadle otevřena výstava kreseb žáků 1. stupně základních škol, inspirovaných tímto Andersenovým textem. Z šesti stovek prací na ni bylo vybráno čtyřicet nejlepších.