Žena a technika – námět pro výtvarné dílo

Praha - Galerie La Femme zadala českým výtvarníkům další z řady domácích úkolů, tentokrát na téma Žena v zajetí techniky. Na obrazech i v kameni či dřevě se objevila žena v internetové síti, se zavináčem jako náušnicí, s mobilem nebo žehličkou v ruce a sluchátky na uších.

„Vlastně se ukázalo, že nejvíc ženy používají mobil, tak z padesáti procent výtvarníci ztvárnili ženu s mobilem. Jinak fantazii měli někteří dost velkou a někdy se v dílech i dost těžko hledá, kde je ta technika,“ hodnotí výsledky domácího úkolu galerista Miroslav Lipina. 

Zrychlující se technický pokrok dnes mnohým dokáže zjednodušit a zpříjemnit život, pro jiné je zase soustem, se kterým se nelze jen tak vypořádat. Obrazy v Galerii La Femme nabízí často rozdílný pohled mužů i žen na věc. Za to v používání nejrůznějších technik a stylů rozdílu není.

Jedna z autorek Eva Mansfeldová se nad tématem zamýšlí: „Myslím, že ženy mají techniku rády, rády ji používají, je jim jedno, jak technika funguje, ale milují ji.“

Galerie La Femme rozdává výtvarníkům domácí úkoly už od roku 2003. Od té doby ztvárnili témata jako Snídaně v trávě, Usměvy Mony Lisy nebo Vyhnání z ráje. Naposledy ukázali svou verzi slavných Avignonských slečen od Pabla Picassa.