Valdštejnský palác představí čínskou tušovou malbu

Praha - Národní galerie představí Mistry čínské tušové malby 20. století. Rozsáhlá sbírka 260 obrazů bude k vidění ve Valdštejnské jízdárně až do začátku listopadu. Svým rozsahem nemá obdoby a ve světě patří mezi nejlepší svého druhu. Národní galerie tak těží z dlouhodobé československo-čínské kulturní a umělecké spolupráce.

Výstava Mistři čínské tušové malby představuje obrazy kreslené na papír či hedvábí, návštěvníci mohou zhlédnout tradiční čínské náměty jako krajiny, květiny a ptáky. Své místo v expozici mají ale i věrné anatomické portréty a budovatelská témata s rolníky a dělníky, která se po druhé světové válce objevila na čínských výtvarných akademiích.

Česká sbírka patří mezi nejlepší soubory dálněvýchodního umění na světě. K vidění jsou obrazy nejslavnějšího čínského malíře dvacátého století Čchi Paj-š´e , ale i díla Li Kche-žana, Fu Pao-š´e nebo Chuang Pin-chunga. Všechna vystavovaná díla vznikla v rozmezí 20. až 60. let minulého století.

Tušové malby přivezli v průběhu 20. století do českých zemí sběratelé a osobnosti kultury ze svých návštěv Číny. „Obrazy přiváželi už od 20. let, především Vojtěch Chytil, přímo z Pekingu od tehdy žijících malířů. Za takovéto obrazy se dneska v aukčních síních platí opravdu horentní sumy,“ objasnila původ takového množství obrazů ředitelka sbírky Orientálního umění Národní galerie Helena Honcoopová.

Výstava je rozdělená do dvou celků, k obměně kvůli citlivosti obrazů na světlo dojde poslední červencový týden. „Exponáty musí být uchovávány v konstantní teplotě a vlhkosti. Z velké části se jedná o svitky závěsné a podélné, takže jsou samozřejmě uchovávány ve stočené podobě,“ informovala autorka a kurátorka výstavy Michaela Pejčochová.

Součástí expozice je i výtvarná dílna Pavilón Orchidej, kde si návštěvníci výstavy mohou na svitkový papír namalovat svou vlastní malbu tuší.

Vydáno pod