Tři mimořádná představení Tannhäusera

Brno - Národní divadlo v Brně v květnu uvede v obnovené premiéře náročnou inscenaci Wagnerovy opery Tannhäuser, kterou mělo naposledy v repertoáru v letech 1995 až 1997. Uskuteční se pouze tři představení.

Velkou romantickou operu o klání pěvců a trubadúrovi Tannhäuserovi, jenž stojí mezi panensky čistou Alžbětou a smyslnou Venuší, oprášilo Národní divadlo v Brně kvůli turné po Japonsku, které soubor absolvoval letos v lednu. Tři představení, která kvůli délce opery začínají už v 18:30, jsou dárkem brněnskému publiku.

Obnovená premiéra inscenace, kterou režijně připravil Ladislav Štros a dirigentské taktovky se chopil Jan Zbavitel, se koná 16. května v Janáčkově divadle. Jediná repríza je na programu 17. května, derniéra připadá na 19. května. Před premiérou se uskuteční beseda s inscenátory a pěvci, před dalšími představeními jsou v plánu lektorské úvody.

Účinkují například Jan Vacík nebo Hendrik Vonk jako Tannhäuser, Jurij Gorbunov jako Hermann a Richard Haan jako Wolfram von Eschenbach. Alžbětu zpívají Dana Burešová nebo Dagmar Žaludková, Venuši ztělesní Csilla Borossová. Soubor operu nastudoval v němčině.