František Listopad převzal Cenu Jaroslava Seiferta

Praha - Nadace Charty 77 v pondělí v podvečer předala básníkovi, prozaikovi, divadelnímu i filmovému režisérovi a pedagogovi Františku Listopadovi Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2007. Ceremoniál se odehrál v kostele sv. Anny, autor si přijel cenu osobně vyzvednout z Portugalska.

Listopad, vlastním jménem Jiří Synek, který si pseudonym zvolil podle měsíce svého narození, žije od konce 40. let v zahraničí. Tam publikuje pod pseudonymem Jorge Listopad. Porota ocenila Listopadovu nejnovější sbírku Rosa definitiva, vydanou letos v Praze.

„V Portugalsku donedávna nebylo vůbec Čechů, takže jsem neměl s kým mluvit, což je podivná situace. Psal jsem česky pro nikoho, řekl bych do šuplíku, ale já neměl šuplík,“ poznamenal pětaosmdesátiletý autor. Kvalitu své češtiny si ověřil, když se v roce 1989 vrátil do Prahy a taxikář ho neošidil. „Tak jsem si řekl, že (má) čeština je dobrá,“ vysvětlil.

Rodný jazyk považuje Listopad za svůj základní básnický jazyk, výjimečně prý napsal báseň i v portugalštině. „Jsem český básník a nemůžu psát verše jinak než česky,“ zdůraznil. Portugalsky umí prý jako běžný Portugalec, ale není to poezie. Cenu Jaroslava Seiferta považuje za velkou poctu. „Je dobře, že se dává ta cena, a také je dobře, že se dává mně,“ zažertoval.

Listopad získal v předchozích letech ve své vlasti řadu ocenění. Například v roce 2002 obdržel pamětní medaili za celoživotní dílo, jímž přispívá ke sbližování české a portugalské kultury.

Spoluzakladatel nakladatelství Mladá fronta od roku 1947 pracoval ve francouzské televizi a rozhlase, od roku 1959 žije v Portugalsku. Vedle literatury se věnuje filmu i divadlu a působil i jako lektor slavistiky na lisabonské univerzitě. Mezi jeho nejvýznamnější básnické sbírky patří Sláva uřknutí, Jarmark či Nástroje paměti.

Název Rosa definitiva ho prý napadl, když jako režisér říkal herci, ať vezme do ruky růži, jako by to bylo definitivní. Definitivní je i tato sbírka, co napsal, zůstane beze změny, už to nebude opravovat.

Cena Jaroslava Seiferta byla zřízena Nadací Charty 77 ve Stockholmu v lednu roku 1986 k podpoře české a slovenské literatury doma i v cizině. Na počest básníka Jaroslava Seiferta, jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu, byla tato cena nazvána jeho jménem. Je vyhlašována každoročně 22. září v předvečer básníkových narozenin za vynikající beletristické dílo, vydané nebo jinak zveřejněné v posledních třech letech v České republice nebo v zahraničí. O udělení ceny rozhoduje nezávislá porota, v níž zasedají přední spisovatelé a literární kritikové.

Mezi oceněnými z minulých let jsou slovenský spisovatel Dominik Tatarka, fejetonista Ludvík Vaculík, básníci Ivan Diviš a Karel Šiktanc, z dalších prozaiků například Milan Kundera, Bohumil Hrabal, Josef Škvorecký či Michal Ajvaz.

Součástí letošní ceny je i grafika od Emanuela Ranného „Havraní krajina“, suchá jehla z 90. let. S cenou je spojena i odměna ve výši 300 tisíc korun.

Vydáno pod