Na prkna ND vstupuje zneuznaný Falstaff

Praha - Falstaff je poslední a zároveň jedinou komickou operou v díle Giuseppe Verdiho a je unikátním dílem v celé světové operní literatuře. Na prknech Národního divadla ožije v nastudování předního slovenského herce a režiséra Martina Huby a představí přední pěvecké hvězdy.

Sir John Falstaff, slavný shakespearovský domýšlivec, pijan a mluvka, je symbolem poživačnosti a troufalosti. Libreto Arriga Boita je založené na Shakespearových hrách Veselé paničky windsorské a Jindřich IV. Osmdesátiletý Verdi se ve své poslední opeře záměrně vzdal tragické vážnosti a dílo je protkáno romantickými i čistě groteskními motivy.

„Při své úsměvnosti má dílo hluboký obsah,“ říká Martin Huba, který na scéně ND režisérsky debutuje. Při inscenování sáhl po groteskním realismu s prvky commedie dell'arte.

Postava Falstaffa obsahuje jistou míru zkušenosti každého člověka, který se někdy stal terčem posměchu a zneuznání. Opera byla poprvé uvedena v milánské La Scale v roce 1893, Praha ji uvítala jen o pár měsíců později. Doposud byla v české historii nastudována čtyřikrát.

Titulní role přinese publiku mezinárodní srovnání vynikajících pěvců: předního českého barytonistu Ivana Kusnjera bude alternovat anglický pěvec Andrew Greenan, který prošel velkými jevišti milánské La Scaly, londýnské Covent Garden nebo Metropolitní opery v New Yorku.

Opera je nastudována v italském originále s českými a anglickými titulky. Po premiéře 7. dubna bude uvedena ještě 22. května a 4. a 28. června. Představení 22. května bude součástí festivalu Pražské jaro.