Na festival Pražské jaro zbývá ještě čtvrtina vstupenek

Praha - Na letošní 63. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který začne již v pondělí 12. května a potrvá do 4. června, zbývá pouze 25 procent ze všech prodávaných vstupenek na koncerty. Prodané jsou vstupenky za přibližně 12 milionů korun, oproti loňskému roku se zájem o koncerty zhruba o deset procent zvýšil.

„Lidé jsou v posledních letech zvyklí nakupovat na poslední chvíli, ale to je trend této doby,“ řekl ředitel festivalu Roman Bělor. Stále nevyprodaných je 19 koncertů, kupříkladu vystoupení Slovenské filharmonie, Ostravské bandy, druhý den Pražských varhan i klavírní recitály Vitalije Berzona a Rudolfa Buchbindera.

Největší český festival klasické hudby nabídne přibližně pět desítek koncertů a sedm divadelních představení, jeho součástí je interpretační soutěž, která začíná již tuto středu. Letos změří své síly mladí hobojisté a klarinetisté z přibližně 40 zemí světa.

Na zahajovacím koncertu Pražského jara předvede Smetanovu Mou vlast Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Petra Altrichtera. Závěrečné vystoupení bude patřit Budapešťskému festivalovému orchestru s šéfdirigentem Ivánem Fischerem a maďarsko-britskému pianistovi Andrási Schiffovi.

Na přehlídku přijedou také další prestižní zahraniční symfonická tělesa, mimo jiné Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, Petrohradská filharmonie s Jurijem Těmirkanovem či nejstarší britský symfonický ansámbl Hallé Orchestra z Manchesteru.

Jednou z největších hvězd festivalu bude extravagantní britský houslista Nigel Kennedy, jenž zahraje 26. května s Polským komorním orchestrem v Obecním domě.

O den dříve zazpívá v Rudolfinu světově známá slovenská koloraturní sopranistka Edita Gruberová v doprovodu rozhlasových symfoniků, které bude řídit její manžel, rakouský dirigent Friedrich Haider. Koloratura je druh pěvecké techniky užívající melodické ozdoby.

Na klavírních recitálech se také představí čtyři slavní pianisté - Alfred Brendel, Vitalij Berzon, Ivan Moravec a Rudolf Buchbinder.