Na valtickém zámku nainstalovali tři obrazy z londýnské dražby

Valtice - Návštěvníci zámku ve Valticích mohou ode dneška spatřit tři nové obrazy ze sbírek Lichtenštejnů koupila pro zámek Valtice na Břeclavsku společnost Vinné sklepy Valtice. Umělecká díla byla před zhruba 14 dny vydražena v londýnské aukční síni Christie´s. Do sbírek státního zámku přibyly práce Italská říční krajina s koupajícími se postavami a zříceninou v pozadí autora z okruhu Jeana Françoise Milleta, Samson a Dalila autora z okruhu Carla Francesca a Romulus a Remus pod ochranou Faustula reprezentující římskou školu.

Kastelán Valtic Michal Tlusták už dříve uvedl, že z původní kolekce umístěné ve Valticích pochází jen jeden z těchto obrazů. „Podle inventářů víme, kde byl umístěn. Další díla vystavíme v naší galerii,“ přiblížil.

Dílo Italská říční krajina s koupající se postavou a starověkými ruinami v
pozadí ze 17. století koupila vinařská firma na aukci za 10 000 britských
liber, tedy 300 000 korun. Zámek ve Valticích zdobil obraz do roku 1944,
poté si malbu Lichtenštejnové nechali odvézt.

Obraz Romula a Réma z 18. století byl vydražen za 12 500 liber, tedy za 375 000 korun. Malba ale nepochází ze sbírek, které byly původně vystaveny v zámcích Lednice a Valtice. Třetí obraz, Samson a Dalila ze 17. století, což také není původní valtické dílo, firma získala za 12 500 liber. 

Češi při dražbě 9. července zakoupili celkem osm obrazů. Tři vydražila
společnost Vinné sklepy Valtice. Zbylých pět, práce holandských mistrů, koupil neznámý milovník umění z Břeclavska. Všechna díla, která získal, v minulosti zdobila lednický zámek, který rovněž patřil Lichtenštejnům. 

Velká aukce zařízení ze zámků v Lednici a Valticích se konala už v dubnu v Amsterodamu a moravští kasteláni si z ní přivezli poklady za více než 11 milionů korun.