Letní filmová škola v Uherském Hradišti představí kompletní tvorbu slavných filmařů

Uherské Hradiště – V Uherském Hradišti začne v pátek Letní filmová škola, jedna z nejprestižnějších českých filmových přehlídek. Oproti předchozímu ročníku přijede na Zlínsko podstatně méně hostů než loni. Bude jich zhruba 500, zatímco loni zavítal na filmovou školu trojnásobek umělců a filmových odborníků. Během 34. ročníku uherskohradišťské přehlídky bude k vidění téměř 400 filmů, které se budou promítat na devíti místech ve městě. Akci, která končí 3. srpna, pořádá Asociace českých filmových klubů.

Nižší počet hostů zdůvodňuje nový ředitel Letní filmové školy Pavel Bednařík tím, že organizátoři kladli větší důraz na výběr filmů. Většina pozvaných by totiž měla na festivalu představit celou svoji tvorbu.

Pavel Bednařík vystřídal na pozici ředitele festivalu a uměleckého šéfa Asociace českých filmových klubů Jiřího Králíka. Toho asociace odvolala z čela filmové školy kvůli milionovým dluhům, které podle ní způsobil v době, kdy byl ředitelem Letní filmové školy a předsedou klubové asociace. Králík potom podal na asociaci žalobu na ochranu osobnosti.

Festival nabídne kompletní tvorbu Švankmajerovu i Jakubiskovu

Návštěvníci Letní filmové školy dostanou příležitost v rámci nového pojetí festivalu s retrospektivami jednotlivých filmařů spatřit například 45 snímků slovenského režiséra Juraje Jakubiska. K vidění budou jeho studentské práce či reklamní spoty, nebude ale chybět ani nový velkofilm Bathory.

Do Uherského Hradiště zavítá také Jan Švankmajer, jeden z nejznámějších a nejoceňovanějších českých filmařů působících v zahraničí. Představí kolekci svých krátkometrážních i celovečerních snímků. K vidění budou také dokumenty věnované jeho osobnosti a výstava nazvaná Salamander, která představí umění jeho zesnulé ženy Evy.

Dalšími hosty Letní filmové školy budou například baskický režisér Julio Medem, dramatik, politik a literát Pavel Kohout, palestinský filmař Rashid Masharawi nebo německý režisér Veit Helmer.

K vidění bude více českých filmů

Více než dříve se bude letošní Letní filmová škola soustředit na současnou českou a slovenskou tvorbu. Vedle výběru toho nejlepšího z obou zemí v oblasti hraného filmu, dokumentu i experimentálního filmu dostanou prostor i praktické filmové školy.

Mezi nejzajímavější sekce filmového programu letošního ročníku filmové přehlídky patří podle organizátorů Panorama filmové kritiky. Jde o programový blok zaměřený na společenský filmový kontext zemí Visegrádské čtyřky, na němž LFŠ spolupracuje se šesti časopisy.

Festival doprovodí nový pravidelný cyklus Přepisování minulosti, letos s podtitulem Roky 1948 a 1968 pohledem normalizace. Uvedeny v něm budou snímky, které zásadně přehodnocovaly historické události. V doprovodném programu se objeví i koncerty, divadelní představení, literární čtení a projekce ve dvou letních kinech, které budou zdarma.