Národní filmový archiv získá nové sídlo, nemá být tak drahé jako zrušená knihovna

Praha – Ačkoli nechce ministerstvo kultury postavit nové sídlo Národní knihovně, za pět let má vzniknout budova, do které se nastěhuje jiná státní instituce – Národní filmový archiv. Sídlo by mělo stát asi desetkrát méně než zrušená letenská "chobotnice" – zhruba 350 milionů korun. Zatím ale není jasné, kde nová stavba vznikne.

Národní filmový archiv patří mezi deset nejvýznamnějších světových filmových archivů, oproti jiným státním kulturním institucím se však těší malé pozornosti. Vedle novostavby pro něj teď chce ministerstvo postavit nový archivní areál za 190 milionů korun, který by měl vzniknout v Hradištku v Praze-západ.

Vedle stavby nového sídla Národního filmového archivu chce ministerstvo investovat do oprav řady budov patřících státním institucím v rámci programu péče o národní kulturní poklad. Nový depozitář tak dostanou Uměleckoprůmyslové museum a Národní technické muzeum. Peníze mají jít také na opravu bývalého Federálního shromáždění, kde má vzniknout depozitář Národního muzea, a na rekonstrukce v Národní knihovně.

Během deseti let chce ministerstvo investovat více než deset miliard korun. Finance do programu mají putovat ze státního rozpočtu a ze zrušeného Fondu národního majetku.