Ohrožená památka nespadne – prochází dvoumilionovou rekonstrukcí

Ruda u Tvrdkova – Dvanácté zastavení křížové cesty v Rudě u Tvrdkova na Rýmařovsku je od roku 2005 na seznamu nejohroženějších českých památek, ve špatném stavu je ale i zbytek série sousoší z roku 1760. Stát a Evropská unie nyní nabízejí obci peníze na opravu, která má stát více než dva miliony.

Křížová cesta od neznámého autora, kterou objednal uničovský rychtář Georg Grechelberger a sponzorovali ji šlechtici a další místní bohaté rodiny, je považována za významnou památku již od 19. století. V oficiálním seznamu kulturních památek je od roku 1956. Od svého vzniku se však nedočkala žádné významné opravy. Nejhorší situace je u 12. zastavení, kterému hrozí zřícení.

„I když byl použit kvalitní mladějovský pískovec, tak je po 250 letech natolik zvětralý, že oprava je nevyhnutelná,“ uvádí restaurátor Ladislav Werkmann.

Oprava celé křížové cesty bude stát více než dva miliony. Asi 90 procent nákladů poskytne Evropská unie a stát, zbytek zaplatí obec. Starosta Rudy u Tvrdkova František Kašpar s tím ale nemá problém: „Je to historická památka, která si zaslouží obdiv nás všech, kteří tady bydlíme.“