Na stadionu pražské Slavie dnes zahraje skupina R.E.M.

Praha - Na stadionu fotbalové Slavie v pražském Edenu dnes vystoupí skupina R.E.M. Známá americká kapela představí skladby ze čtrnáctého alba Accelerate i některé starší hity ze své téměř třicetileté kariéry. V roli předkapely zahrají britští The Duke Spirit.

Pořadatelé očekávají návštěvu zhruba 20.000 diváků. V Praze vystoupí R.E.M. již počtvrté. Naposledy zde zahráli přes třemi roky v tehdejší Sazka Areně, kde jejich koncert navštívilo zhruba 15.000 lidí. České dráhy pro odvoz fanoušků z neděle na pondělí posílí noční vlaky, které mimořádně zastaví na nádraží Praha-Vršovice.

Kapelu R.E.M. založili v roce 1980 zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, bubeník Bill Berry a baskytarista Mike Mills. Celosvětovou popularitu jim v roce 1991 přineslo album Out of Time s patrně největším dosavadním hitem skupiny Losing My Religion. Úspěšné bylo o rok později i Automatic For The People. Na velký komerční i umělecký úspěch počátku 90. let se však R.E.M. nikdy nepodařilo navázat. Letošní novinka Accelerate vyvolala kladné ohlasy a podle mnoha odborníků vrátila kapelu mezi nejrespektovanější soubory současné rockové scény.