Van Eeden: Je důležité, aby se lidé báli AIDS

Praha – Lidé si často myslí, že virus HIV již není nebezpečný, neboť se dá léčit mnohem lépe než dříve. Virus způsobující nemoc AIDS je však stále hrozbou a je potřeba připravovat preventivní akce, říká Wessel van Eeden z organizace Dance4Life. Tento nizozemský DJ bojuje proti AIDS na hudebních akcích a chystá se i na český festival Mácháč.

Organizace Dance4Life, kterou van Eeden spoluzakládal, se snaží spojovat hudbu a boj proti AIDS. Její činnost obvykle probíhá tak, že pořádá koncerty, na které dostávají vstupenky účastníci osvětových akcí ve školách. „29. listopadu se bude taková akce konat v 29 zemích na celém světě,“ uvádí van Eeden.

Na festivalu Mácháč se Dance4Life představí v Česku poprvé. Vystoupí DJ Tiësto a během jeho produkce bude organizce promítat fotografie ze svých akcí. Podle van Eedena budou členové Dance4Life hovořit s účastníky a na boj proti AIDS půjde z každého prodaného festivalového lístku jedno euro.

Dance4Life se snaží bojovat proti nemoci způsobující kolaps imunitního systému, neboť má dojem, že se jí lidé přestávají bát. „Méně se bojí právě proto, že se objevily nové léky, takže si myslí, že je ta nemoc nezabije, a že i když budou HIV pozitivní, mohou ještě žít dlouhou dobu. Je důležité, aby věděli, že mohou infikovat někoho jiného,“ říká van Eeden.