Fresh Film Fest dnes očekává noční expres z Hongkongu

Karlovy Vary - Popůlnoční projekce tří fílmů spojených se jménem režiséra a producenta Johnnieho Toa nazvaná Hongkongský expres dnes propojí třetí a čtvrtý den mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest (FFF). Promítání v hotelu Thermal skončí ráno snídaní placenou festivalem. Festivalový program potrvá do 31. srpna, zítra večer budou vyhlášeny vítězné snímky v jednotlivých kategoriích. Diváci ČT mohou festivalové dění sledovat každý den večer na ČT 2 prostřednictvím Festivalového zpravodaje a přímo z Karlových Varů bude 30. srpna vysílán pořad Noc s Andělem.

Dnešní noční promítání nabídne Toovy snímky Hak se wui / Election 1,  Hak se wui yi wo wai kwai / Election 2 a Triangle, který vedle Toa režírovali Tsui Hark a Ringo Lam.

V Karlových Varech bude letos v deseti festivalových projekčních sálech uvedeno kolem 200 filmů. Do hlavní soutěže je zařazeno 16 filmů, z toho dva od tvůrců z pražské FAMU; loni se do hlavní soutěže žádný domácí snímek nedostal. Z Čechů byli letos do dalších festivalových soutěžních sekcí přijati také režiséři Lukáš Glaser (s filmem Naus), Martin Duda (Jsem větší a lepší) nebo Šimon Hájek (Deník Karolíny H.). O účast na letošním FFF usilovali tvůrci 931 studentských filmů, což je o 300 více než loni. 

Letos poprvé byla přehlídka rozšířena kromě studentských prací také o debuty nastupující generace filmových tvůrců. Vzrostl rovněž počet promítacích míst a pořadatelé se rozhodli přilákat diváky i na vstupné zdarma pro všechny studenty. Zatím je návštěvnost jubilejního ročníku vyšší než loni.

I když se festival v Karlových Varech koná už po páté, je to možná naposledy. Jeho organizátoři zvažují odchod do jiného města, kde jim nabídli lepší podmínky a větší finanční podporu. „O tom jestli v Karlových Varech Fresh Film Fest zůstane nebo nikoliv bychom se rádi rozhodli do konce listopadu,“ upřesnil ředitel festivalu Martin Pošta.

Festival je přímým pokračovatelem Mezinárodního festivalu studentských filmů CILECT RIFE s více než třicetiletou tradicí. Udržuje úzké kontakty s čelními světovými filmovými školami (FAMU, FEMIS, NFTS, Columbia, NYU) a zároveň usiluje o co největší podporu filmů ze zemí s nízkou audiovizuální kapacitou (Afrika, Latinská Amerika, region střední a východní Evropy).

Filmový program na festivalu tradičně doplňují setkání filmových profesionálů, vzdělávací programy a hudební koncerty.

Vydáno pod