„Lidový“ filmový festival v Torontu ukáže oscarové favority

Toronto - Ve čtvrtek 4. září neoficiálně odstartuje sezona udílení výročních filmových cen, která vrcholí předáváním Oscarů Americké filmové akademie. Jejím nepsaným začátkem je filmový festival v kanadském Torontu. Na jeho 33. ročníku bude od 4. do 13. září uvedeno na 250 celovečerních a dalších více než 60 krátkých filmů ze 64 zemí světa.

Ne ve všech případech jde o premiéry, některé ze snímků, jako například český Venkovský učitel, byly promítány už i na jiných festivalech - v Cannes nebo Benátkách.

„Torontský festival poutá na sebe pozornost kromě jiného také kvůli termínu jeho konání. Předchází podzimní sezóně, která je důležitá pro Oscary tím, že filmová studia touto dobou nasazují premiéry těch filmů, u nichž předpokládají, že by se do boje o Oscary mohly dostat,“ říká o festivalu publicista Pavel Mandys.

Podle něho je pro filmaře také lákavá možnost v Torontu prezentovat své filmy, které už byly třeba promítány na jiných festivalech a přesvědčit tím především americké distributory, aby snímek koupili.

Není festival jako festival

Ten v Kanadě bývá často označován za „lidový“ - hlavně proto, že vstupenky pro širokou diváckou obec jsou na něm cenově dostupnější než na jiných mezinárodních festivalech.

Torontská filmová přehlídka navíc není klasickou soutěží. Jsou udělovány jen ceny diváků - o tom, který film bude oceněn tedy nerozhodují poroty, ale fanoušci svými hlasy. Přesto je kanadský festival prvním náznakem, které snímky by se mohly při oscarovém klání prosadit.

Vítá vás filmový festival v Torontu…

  • Během deseti dnů bude v Torontu promítnuto na 250 celovečerních a dalších více než 60 krátkých filmů ze 64 zemí.
  • Mezi uvedenými filmy budou i český film Venkovský učitel režiséra Bohdana Slámy a slovenský dokument režiséra Juraje Lehotského Slepé lásky.
  • Světovou premiéru bude mít v Torontu 116 filmů, například Miracle at St. Anna o skupině afroamerických vojáků v Itálii za druhé světové války nebo film The Lucky Ones o skupině veteránů irácké války vracejících se domů.
  • Filmy, které již byly uvedeny na jiných festivalech, ale očekávané jsou s napětím i v Torontu: sága režiséra Stevena Soderbergha Che o revolucionáři Ernestovi Che Guevarovi nebo snímek bratří Coenů Po přečtení spalte.