Premiéra Vrstvení - projektu „čtyři v jednom“ v Alfredu ve dvoře

Praha - Novou sezonu zahájí divadlo Alfred ve dvoře 12. září představením Vrstvení - hledání skladby. Projekt propojuje středověký chorál, umění sinojaponské tušové kaligrafie, pohyb a filmovou projekci. Podle slov autorky konceptu a scénografy Olgy Škochové Bláhové bylo Vrstvení "neobvyklou výzvou k hledání společného jazyka a k odvaze zapojit se na scéně komplexně". Právě hledání toho, čeho je člověk schopen při zpěvu a pohybu zároveň, je v centru pozornosti tvůrců.

Co se děje, než člověk udělá čáru…

„Jsem podstatou výtvarnice a po nástupu na divadelní školu mě začalo zajímat, co se děje před tím, než člověk 'udělá čáru',“ popisuje podnět k vytvoření projektu Olga Škochová Bláhová.

Vrstvení - hledání skladby

  • Premiéra 12. září ve 20 hodin
  • tvůrci: Olga Škochová Bláhová & Anna Synková, Tereza Wollnerová, Ludmila Hošková, Renata Pušová, Klára Jelínková, Jakub Hybler a Ladislav Železný

„Sinojaponská kaligrafie se velmi dlouho připravuje na něco, co pak může trvat jen pár sekund. Její součástí je i pohyb - psaní celým tělem,“ popisuje autorka, jak ji napadlo propojit tak rozdílné vrstvy.

„Chorál na mě intuitivně působil příbuzným typem koncentrace,“ dodává. Připouští ale, že k jeho propojení s ostatními prvky se dostala tak trochu náhodou poté, co ji s nabídkou spolupráce oslovil dirigent a interpret chorálu Jiří Hodina.

Vydáno pod