Bruselský sen opustí 21. září Prahu, Expo 58 připomene další výstava

Praha - Koncem září začne v Praze další výstava, která připomene československou účast na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. Připravuje ji Národní archiv a přístupná bude zdarma v jeho sídle na Chodovci. Do 21. září přitom potrvá výstava Bruselský sen, kterou v Městské knihovně v Praze vidělo od května přes 22 tisíc lidí. Od 21. listopadu do 1. března příštího roku bude výstavu, doplněnou o exponáty grafického designu, hostit Moravská galerie v Brně.

Otevřeno i v pondělí 

Pro velký zájem pořadatelé od 13. září prodlužují návštěvní dobu na 10:00 až 19:00 a přidávají i pondělky, kdy jinak bývá zavřeno. V pondělí 8. a 15. září tak bude výstava přístupná od 10:00 do 18:00. Bruselský sen mapuje československou účast na Expu 58 i tendence v oblasti grafického designu, módy i spotřebních výrobků první poloviny 60. let.

Československý pavilon se na výstavě Expo 58 stal nejoblíbenější expozicí návštěvníků a získal hlavní cenu - Zlatou hvězdu. Mezi nejzajímavější a nejprogresivnější exponáty patřilo sklo, které je na výstavě zastoupeno nejen kolekcí děl z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ale například i modelem a studií k rozměrné vitráži Jana Kotíka.

Autoři výstavy předložili návštěvníkům maximum informací ve vizuální podobě. Prostřednictvím velkoplošných reprodukcí záběrů z expozice se snažili evokovat emotivní prostředí pavilonu a mistrné využití scénických prostředků - kontrast světla, tmy a světelné akcenty na skupiny exponátů -, které byly pro expozici typické.

Expo - politický akt 

Cílem výstavy v Národním archivu je vytvoření uceleného příběhu československé účasti na výstavě, a to od počátečních příprav přes realizaci až po konečné výsledky. Celý příběh bude představen v komparaci s dobovou atmosférou uvnitř Československa a dán do souvislostí s vnitropolitickým a hospodářským vývojem v zemi. 

Organizátoři, stejně jako pořadatelé výstavy Bruselský sen, tehdejší světovou výstavu vnímají i jako politický akt, v roce 1958 podle nich v Bruselu došlo k první poválečné konfrontaci Východu a Západu, k průmyslové a kulturní prezentaci národů v novém geopolitickém uspořádání světa s výrazným propagandistickým pojetím obou stran. Výstava má trvat od 27. září do 20. listopadu a její součástí bude promítání filmů, besedy s účastníky světové výstavy i se zástupci firem a s odborné přednášky.

Výstavu o Expu 58 doprovází rozsáhlý katalog

Výstavu Expo 58 v Bruselu i následnou stylovou vlnu přibližuje katalog, jehož autory jsou přední historici umění a znalci dobové architektury i designu. Knihu o 400 stranách se 600 reprodukcemi vydalo nakladatelství Arbor vitae a stojí 1 490 korun. 

Publikace je rozdělena na dvě části. První se věnuje širším souvislostem Expa 58, přibližuje situaci v Evropě a v Československu druhé poloviny 50. let, politické klima a realitu běžného života. Představuje obecně architekturu na bruselském Expu i architektonické řešení československého pavilonu. Další statě přibližují specifika jednotlivých expozic pavilonu - textilu, skla, porcelánu a keramiky, grafického designu, průmyslového designu a multimediálních programů.