Forman a Havel chystají film o mnichovské zradě

Praha - Režisér Miloš Forman a dramatik a bývalý český prezident Václav Havel připravují společně scénář k novému filmu, jehož tématem budou okolnosti mnichovské dohody. Předlohou a inspirací ke snímku se stala kniha francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua Mnichovský přízrak.

Benamou, který byl v roce 2007 jmenován kulturním a komunikačním poradcem Nicolase Sarkozyho, pojal mnichovské události jako zpověď bývalého francouzského premiéra Édouarda Daladiera, jednoho z účastníků konference.

O čem kniha je?

Mladá americká novinářka vyhledá v létě roku 1968 v ústraní žijícího Daladiera, aby se po 30 letech pokusila objasnit zákulisí mnichovské dohody. Získá svolení, aby pro svou práci využila politikův soukromý archiv i vzpomínky, s nimiž se jí rozhodne svěřit. Autor pak čtenářům předkládá drama osudného zářijového dne roku 1938, doprovázené psychologickými portréty jeho hlavních aktérů a popisy jejich konfrontací i společného úsilí dospět ke vzájemně přijatelné dohodě, jež má na úkor osamoceného a k jednání nepřipuštěného Československa „zachránit všeobecný mír“.

Představit český překlad přijede Havel i autor knihy

V originále vyšla kniha loni, český překlad se na trhu objeví příští týden. Představit ji do Prahy přijede 22. září sám její autor. „Prezentace knihy ve Francouzském institutu se zúčastní i Václav Havel,“ potvrdila i účast exprezidenta Marie Böhmová z nakladatelství Paseka, které knihu u nás vydává.

Havel k českému překladu Zuzany Tomanové napsal předmluvu. Podle něj mnichovská dohoda, v níž evropské mocnosti před sedmdesáti lety vyjádřily souhlas se záborem českého pohraničí, poznamenala nebo ovlivnila atmosféru v naší zemi a její dějiny na dlouhá desetiletí. „Proto je velmi důležité, aby byla trvalým tématem naší reflexe,“ píše v předmluvě Havel.

Vědecké kolokvium o Mnichově

Představení románu je doprovodnou kulturní akcí mezinárodního vědeckého kolokvia, které 22. a 23. září organizuje Akademie věd ČR v budově Senátu. Jeho tématem je právě mnichovská dohoda, která v roce 1938 zpečetila osud tehdejšího Československa.