Dokumenty René a Občan Havel jsou nominovány na evropskou cenu

Praha - Dva české časosběrné dokumenty Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka a René dokumentaristky Heleny Třeštíkové jsou v nominacích na prestižní cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument. Vítězný film, který vybere porota z deseti nominovaných titulů, bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 6. prosince v Kodani.

Film Občan Havel vstoupil do českých kin v lednu, v únoru byl uveden na Berlinale v rámci sekce Fórum nezávislého filmu, odkud si přivezl pochvalné recenze od filmových kritiků. Americký odborný časopis Variety označil Občana Havla za „pozoruhodně intimní portrét ve stylu cinéma vérité“. V březnu byla režisérská nezkrácená verze uváděna na festivalu Jeden svět, v srpnu byl film také nominován na cenu Evropského parlamentu LUX Cinema Prize.

Dokument Heleny Třeštíkové René měl světovou premiéru v dokumentární soutěži letošního filmového festivalu v Karlových Varech, po níž byl uveden na dalších mezinárodních festivalech, mj. v korejském Pusanu či izraelské Haifě. Do českých kin vstoupil v červenci.

„Úspěch obou filmů signalizuje, že český dokument zažívá v současnosti neobyčejně příznivé období,“ říká Pavel Strnad ze společnosti Negativ, která oba snímky koprodukovala. „V letošním roce bude do českých kin uvedeno celkem 12 celovečerních dokumentárních filmů a Česká filmová a televizní akademie také poprvé udělí Českého lva za nejlepší dokumentární film,“ dodává.