Komiksová nadílka v Roxy - největším dárkem je Bryan Talbot

Praha – Bryan Talbot, kmotr moderního britského komiksu a jeden z těch, kteří uvěřili v existenci Octobriany, bude mít dnes odpoledne přednášku a autogramiádu v pražském klubu Roxy/NoD. V rámci komiksové soboty, která zakončuje festival KomiksFEST!, pokřtí české vydání své knihy Pohádka o zlobivé kryse. Její téma je pro fanoušky fantasy komiksů poněkud překvapující.

Komiks o Heleně, která se vydá na cestu do nového života v překrásném kraji Lake District, je příběhem dívky, která utekla z domova, protože ji zneužíval vlastní otec. Talbot téma zpracoval velmi citlivě, jeho kniha byla v zahraničí několikrát oceněna. Používá ji mnoho center a škol při pomoci zneužívaným dětem.

"Citlivý, dokonale napsaný příběh, který je ve své podstatě o smyslu a významu představivosti a výtvarného umění a o tom, co si bereme z minulosti a neseme s sebou do budoucnosti. Příběh plný síly, bolesti a touhy dál žít," napsal o Talbotově komiksu například spisovatel Neil Gaiman.

Legenda o Octobrianě

Při hře na asociace by se při vyslovení jména Bryan Talbot každému nejspíše vybavila jeho „graphic novel“ Dobrodružství Luthera Arkwrighta. V tomto komiksovém románu  se objevuje také Octobriana, údajná hrdinka undergroundového komiksu, který vznikl v bývalém Sovětském svazu. Talbot patřil k těm, kteří na Západě v 70. letech v existenci této smyšlené postavy uvěřili. Obdivoval ji třeba i David Bowie, zpěvák Billy Idol si ji dokonce nechal vytetovat na paži.

Původcem legendy Octobriana je Petr Sadecký. Po své emigraci do SRN upravil původní kresbu Amazony ilustrátora Bohumila Konečného, ovšem bez jeho vědomí – domaloval jí rudou hvězdu na čelo. Přimaloval i smyšlený příběh, že Octobriana je hrdinkou komiksu kyjevské undergroundové skupiny Progressive Political Pornography Party. Ta ji měla vytvořil jako reakci na Stalinovu diktaturu a na překroucení původních ideálů Velké říjnové revoluce.

Sadecký tvrdil, že se mu po setkání s kyjevskou skupinou podařilo při emigraci na Západ propašovat několik sešitů s Octobrianou. Svoji smyšlenou zkušenost pak sepsal v knize Octobriana a ruský underground, která byla vyšla během roku 1971 v řadě zemí.

Originály Octobriany a Amazony nyní mohou návštěvníci kromě mnoha dalších děl a ilustrací vidět na výstavě Bimba – Dobrodružství Bohumila Konečného, která probíhá do 11. ledna v pražském Obecním domě.

Komiksová sobota v Roxy

Přednáška a navazující autogramiáda Bryana Talbota začíná v klubu Roxy/NoD v 17:15.

V jeho prostorách probíhá celou sobotu poslední den KomiksFESTU! - prezentace nových knih, výstavy, filmové projekce, animace, přednášky, komiksová dílna, comics battle a také předání komiksových cen Muriel. Program

V podvečer pak proběhne setkání a autogramiáda se dvěma hlavními hosty festivalu – vedle Talbota i s Lewisem Trondheimem z Francie, který pokřtí další knihu Donžon.

Octobriana
Zdroj: ČT24/KomiksFEST!