Festival francouzského filmu skončí Mezi zdmi

Praha - Sedmidenní filmový maraton současné francouzské kinematografie po osmi českých městech zakončí dnes předpremiéra snímku Mezi zdmi. Režisér Laurent Cantet a tři protagonisté tohoto snímku - Rachel Régulierová, Eva Paradisová a Franck Keita - film představí v pražském kině Světozor. Mezi zdmi nabízí chvílemi až dokumentární pohled do jedné ze škol na pařížském předměstí, kde se mísí různé kultury a pohledy na svět. Snímek získla Zlatou palmu na letošním festivalu v Cannes a Francie ho vyslala také do oscarového klání.

„Zajímalo mě francouzské předměstí a škola jako místo, kde se mladí lidé poprvé setkávají s mocí, autoritou a zároveň odporem vůči ní,“ uvedl režisér Laurent Cantet. Natáčení předcházel dvouměsíční „casting“ v pařížské čtvrti Port-au-Prince. Cantet vždy po zvonění čekal, až budou žáci vycházet ze školy, pozoroval jejich chování a nadějné typy zval před kameru.  

Film Mezi zdmi

ukazuje motivaci učitelů, kteří se pokouší za nevalný plat předat studentům městské periferie vzdělání. Do školy nastupuje mladý učitel François, který je plný odhodlání. Se svými studenty často vede otevřené diskuse, kde jazyk jakoby hrál ústřední roli. Hra na demokracii má však určitá pravidla. Ta se ale těžko vštěpují dětem, jež se necítí být součástí majoritní francouzské společnosti…

Námět filmu vychází ze stejnojmenné knihy, jejíž autor Francois Bégaudeau, sportovní redaktor a někdejší učitel francouzštiny na střední škole, ztvárnil ve filmu taky jednu z hlavních rolí.

Ve Světozoru dnes proběhne předpremiéra, na českých plátnech se Mezi zdmi objeví 27. listopadu.

Mezi zdmi
Zdroj: ČT24/FFF