Národní památkový ústav povede Naděžda Goryczková

Praha - Novou ředitelkou Národního památkového ústavu (NPÚ) je Naděžda Goryczková, dosavadní ředitelka ostravského pracoviště památkového ústavu. Dnes ji jmenoval ministr kultury Václav Jehlička, jemuž ji doporučila výběrová komise. Goryczková nahrazuje Pavla Jerieho, který ve funkci na vlastní žádost končí. Památkový ústav bude prý chtít hospodářsky a personálně stabilizovat. Představit konkrétní kroky ani koncepci, kterou chystá, ale nechtěla.

Na nové koncepci budou prý pracovat odborníci, teprve potom ji nová ředitelka zveřejní. Uvedla také, že záměr památkový ústav hospodářsky a personálně stabilizovat neznamená odchod zaměstnanců. Jde podle ní o účelové přerozdělení pracovních míst. Zřizovatel NPÚ, tedy ministerstvo, nikdy neuvádělo, že by ústav by hospodářsky nestabilizovaný. Ze všech tří desítek příspěvkových organizací je nejvíce výdělečnou, vrací státu největší procento dotací.

Ing. arch. Naděžda Goryczková pracuje v památkové péči od roku 1987, vystudovala Fakultu architektury VUT v Brně, přednáší na Filozofické fakultě ostravské univerzity. Zabývá se především moderní architekturou, specializuje se na památky industriální architektury. Goryczková je mj. spoluautorkou několika publikací z edice Slavné vily, přibližující moderní i současnou architekturu různých regionů České republiky.

NPÚ za Jerieho… 

Současný ředitel NPÚ Pavel Jerie nabídl ministrovi svou abdikaci již v červnu. Rozhodl se abdikovat proto, že prý neměl možnost „dát ústav dohromady a dělat organizační změny“, hovoří také o tlaku, který na něj byl vyvinutý kvůli údajnému záměru vložit vybrané památky do nově založeného právního subjektu.

Jerie loni navrhl změnu statutu NPÚ, která by umožňovala reorganizaci ústavu - ten bývá někdy kritiky označován za „moloch“ s mnoha zaměstnanci, který má právě v organizaci práce rezervy. Nový statut však ministerstvo podepsalo až koncem září 2007, ale tehdy již zadalo audit a přípravu reorganizace pozastavilo.

Reorganizace se neměla provádět, dokud nebude hotový audit. Ministerstvo kultury za něj dalo 1,5 milionu korun a již od letošního února jsou k dispozici jeho výsledky. Jsou však tajné, ministerstvo říká, že je nechce zveřejnit proto, aby s nimi mohl pracovat nový člověk ve vedení ústavu.

Hledá se ředitel

Ministerstvo hledalo Jerieho nástupce nejprve mezi řediteli svých příspěvkových organizací - osloven byl například ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček, náměstek ředitele Národního muzea Karel Ksandr, rektor AMU Ivo Mathé či architekt Ivo Koukol. Když nikdo nabídku nepřijal, vypsalo konkurz.

Mezi třemi zájemci, kteří absolvovali druhé kolo výběrového řízení, byl i dlouholetý vysoce postavený pracovník ministerstva a někdejší „jednodenní“ ředitel NPÚ Zdeněk Novák a bývalý ředitel Pražské informační služby Václav Novotný.

Budova Národního památkového ústavu v Praze
Zdroj: ČT24/NPÚ