EU bude udělovat cenu za literaturu a jmenovat literárního velvyslance

Brusel - Evropská unie se chystá udělovat ceny za literaturu. První předá příští rok na podzim. Záměrem je upozorňovat na kreativitu a různorodost současné evropské literatury. Ocenění má také zvýšit v členských státech zájem o literaturu z jiných zemí.

„Knihy jsou nedomyslitelnou součástí naší historie a duchovního dědictví Evropy. Odrážejí osobitost a různorodost kultur, i jejich společné kořeny, a propagují dialog mezi kulturami,“ uvedl Ján Figeľ, eurokomisař pro školství, vzdělávání, kulturu a mnohojazyčnost.

Ceny se budou udělovat během následujících tří let, pokaždé více tvůrcům z různých zemí. Příští rok by oceněných autorů mohlo být například dvanáct.

S oceněním bude spojena i odměna, její výše ale zatím není známá. Jisté je jen, že finanční prostředky na cenu půjdou z Kulturního programu EU. Ten je určený pro podporu projektů mezinárodní kulturní spolupráce, na kterých se podílejí minimálně tři země.

Součástí unijních cen za literaturu bude také cena pro literární osobnost, tzv. Evropský literární velvyslanec. Udělována by měla být na jeden rok.

Posledním kulturním krokem…,

o kterém se mluvilo v souvislosti s Evropskou unií, bylo sestavení podobného seznamu památek z celého světa, jaký vytváří UNESCO. Na seznamu evropského kulturního dědictví se dostaly ostravské Hradčany, bývalý průmyslový areál dolních Vítkovic. Ministr kultury Václav Jehlička navrhl zařadit z České republiky i historické jádro Zlína, Zámek Kynžvart nebo Vysokou u Příbrami, spojenou se jménem Antonína Dvořáka.