Coldplay: Nejsme plagiátoři, případná podobnost je náhodná

New York - Podobnost mezi naší skladbou a skladbou Joe Satrianiho je zcela náhodná, ohradili se Coldplay proti nedávnému obvinění rockového kytaristy. Ten tvrdí, že kapela ve své písni Viva la Vida použila části z jeho instrumentální skladby If I Could Fly. Požaduje proto finanční odškodnění a podíl na zisku. V opačném případě chce, aby se píseň přestala hrát. Obvinění bude posuzovat soud v Los Angeles, ke kterému Satriani podal žalobu.

„Chováme k Joe Satrianimu velký respekt, ale zjistili jsme nyní, že je nutné veřejně odpovědět na jeho obvinění. Pokud je nějaká podobnost mezi našimi dvěma hudebními díly, je to zcela náhodné a překvapivé jak pro nás, tak i pro něho. Joe Satriani je velký hudebník, ale nenapsal píseň Viva La Vida. S plným respektem ho žádáme, aby v tomto smyslu přijal naše ujištění a přejeme mu vše nejlepší v celém jeho dalším snažení,“  uvedli Coldplay v prohlášení.

Náhodná podobnost bude oříšek

Satriani se prý před podáním žaloby snažil o dialog. „Pokud jde o takzvanou náhodnou podobnost, bude o tom muset rozhodnout soud,“ dodal jeho právník. Něco takového se ale podle hudebního publicisty Vladimíra Vlasáka dokazuje velmi těžko, jak prý dokládá například nedávný spor o autorství mezi Janem Kalouskem a Jaromírem Helešicem.

Hudebníci bývají často ovlivňováni prací jiných a dochází tak k neúmyslnému kopírování. Kdy už lze přejímatele označit za autora a kdy jen za „platigátora“ je ale někdy těžké určit.

„Vzhledem k tomu, že jde o kapelu, která má slušnou image a je považována za solidní - i oni se tak berou - tak kdyby teď popírali autorství té skladby, působili by pak velmi nedůvěryhodně,“ domnívá se Vlasák.

Viva La Vida
Zdroj: ČT24/Coldplay