V Horáckém divadle si hrají s čerty

Jihlava - Horácké divadlo uvede dnes v premiéře pohádku pro děti i dospělé Hrátky s čertem. I v Jihlavě bude vojenský vysloužilec Martin Kabát ochoten jít pro spravedlnost až do pekla, kde společně s Káčou udělají pořádek. "Ta hra je moc dobře napsaná. Je hluboká, ideologické narážky, které jsou jen povrchní, časem pominou, ale v této hře je hluboká pravda o lidech," zmiňuje důvod nadčasovosti Hrátek režisérka Marie Lorencová.

„Tu pohádku zná každé malé dítě, koho by to nesvazovalo. A jsem mladší, než obvykle představitelé Martina bývají, ale má to tu výhodu, že se nemusím holit,“ podotkl k představení herec František Mitáš.

Autorem divadelní hry o čertech, hubaté Káče, nebojácném Martinovi a trochu zmateném andělovi je Jan Drda. Napsal ji v okupačním roce 1942 a na jevišti byla poprvé uvedena o tři roky později předposlední prosincový den. Naposledy se na divadelních prknech objevila před osmi lety v provedení Vinohradského divadla.

Hrátky s čertem prošly i řadou zahraničních divadel a také byly úspěšně zfilmovány. Jejich předností je jadrný, ale moudrý humor, prostřednictvím kterého autor upozorňuje na lidské nedostatky a nešvary.

Vydáno pod