ČT odvysílá na Nový rok koncert Pocta Pavarottimu z Jordánska

Praha - V jedinečném přírodním areálu Petra v Jordánsku se 12. října uskutečnil koncert Pocta Pavarottimu. Na něm Pražská komorní filharmonie doprovodila sopranistku Angelu Gheorghiuovou, tenoristy Roberta Alagnu, Josého Carrerase a Andrea Bocelliho a mimo jiné i populární zpěváky Stinga, Zucchera i Jovanottiho. Koncert byl pojat jako vzpomínka na slavného tenoristu, který se narodil 12. října 1935 a zemřel 6. září 2007. Česká televize uvede záznam koncertu 1. ledna od 20:00 na druhém programu.

„Je skvělé, že to byl právě český orchestr, který byl pro tuto prestižní akci vybrán. Koncert byl s velkým zájmem sledován na celém světě a účast PKF je potvrzením jejích světových kvalit,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel orchestru Radim Otépka. PKF byla ke koncertu přizvána proto, že doprovázela Pavarottiho před třemi lety v Praze na jeho závěrečném světovém turné.

Charitativní koncert se v říjnu uskutečnil za přítomnosti jordánské královny Ranie, princezny Haji i Pavarottiho vdovy Nicoletty Mantovaniové a pětileté dcery Alice. Pořádal se v beduínském táboře, kde bylo postaveno obří pódium a okolní skály osvětleny nejmodernější technologií, která vytvořila ojedinělou scenérii. Výnos z koncertu šel na podporu humanitárních projektů OSN v Afghánistánu. Právě humanitární aktivity OSN podporoval dlouhá léta i Pavarotti, který byl jejím vyslancem dobré vůle.