ČVUT představuje stavby odměněné cenou Miese van der Rohe

Praha - Stavby oceněné v posledním ročníku soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu (Mies van der Rohe Award) představuje ode dneška výstava na Fakultě architektury ČVUT. Cenu uděluje každé dva roky Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe, nesoucí jméno jednoho z průkopníků moderní architektury a autora nejslavnější moderní stavby v České republice, brněnské vily Tugendhat. Vedle Pritzkerovy ceny je tato nejprestižnějším oceněním pro tvůrce.

„Je vidět, jak se odchází od architektury jako objektu; začínají se zdůrazňovat témata obyčejného života lidí,“ říká Irena Fialová, kurátorka výstavy a expertka pro výběr za ČR, která se příští rok jako první Češka stane i členkou mezinárodní poroty. 

V atriu fakulty si mohou návštěvníci prohlédnout 40 nejlepších staveb ročníku 2007. Hlavní cenu loni dostala stavba MUSAC, muzeum současného umění v Leónu ve Španělsku, kterou postavilo madridské studio Mansilla Tunón Arquitectos. Areál je založen na systému modulů lichoběžníkového tvaru, které vytváří vzájemně propojené prostory určené k vystavování současného umění.

Mezi vybranými stavbami je dále například barcelonské tržiště Santa Caterina se zrekonstruovanou střechou, originální lázně v Kodani a varhany v chorvatském Zadaru, které na pobřeží rozeznívají vlny moře.

Česká republika se soutěže účastní od roku 1997. „V každém ročníku od roku 2001 jsme byli natolik úspěšní, že jsme měli finalistu,“ připomíná předseda České komory architektů Dalibor Borák. V roce 2001 bojovala o cenu budova MUZO v Praze od Stanislava Fialy/D3A, v dalším ročníku byly mezi finalisty Průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě od Josefa Pleskota a Palác Euro na Václavském náměstí v Praze od Petra Malinského, Richarda Doležala, Petra Buriana, Michala Pokorného a Martina Kotíka. V roce 2005 se pak mezi finalisty dostal klášter trapistů v Novém Dvoře u Toužimi od britského architekta Johna Pawsona. Pro rok 2009 jsou z ČR nominované Středisko ekologické výchovy Sluňákov, nové ústředí ČSOB v Praze a pražský hotel Metropol.

Cena Miese van der Rohe

Uděluje se od roku 1987, každoročně se o ni uchází přes 300 staveb. Jejím smyslem je podpořit tvořivost v současné architektuře. Cena zdůrazňuje význam architektury jako spolutvůrce veřejného prostoru a jeden z rozhodujících faktorů, které ovlivňují kvalitu života.

Lázně v Kodani
Zdroj: ČT24