Vitální a energická Jiřina Bohdalová je plná vtipu i života v Divadle Na Jezerce

Praha - V předvánoční premiéře hry Paní plukovníková, kterou uvádí Divadlo Na Jezerce, exceluje herečka Jiřina Bohdalová. Paní plukovníková  je komedie jednoho z nejpopulárnějších skandinávských dramatiků Bengta Ahlforse. Premiéra je rovněž ve znamení velkého návratu Jany Štěpánkové, která se tak po sedmi letech znovu objevuje na jevišti. Režie se ujal Vladimír Strnisko. Do dalších rolí v tomto tragikomickém příběhu, točícím se kolem dědictví, obsadil režisér Simonu Stašovou, Aloise Švehlíka, Zdeňka Maryšku, Veroniku Jeníkovou, Zdeňka Hrušku a další. Autorem scény a kostýmů je Peter Čanecký.

„Krásná hra se silným příběhem na hraně komična a životní tragédie. Žánr typický pro Divadlo Na Jezerce. A typický pro Jiřinu Bohdalovou. Odzbrojujícím způsobem zahraje obrovské neštěstí, aby vás vzápětí dokonale rozesmála. Zaskočí vás autentičností projevu a silou sdělení myšlenky. Prostředky, které používá, jsou přitom svým způsobem jednoduché a neokázalé. Ale zkuste to udělat taky… Jestli někomu v současné době patří cena Thálie a Cena Alfréda Radoka, tak je to právě ona,“ říká ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Mezi hlavními hrdiny komedie vypukne boj o rodinné dědictví po plukovníkovi Malmgrenovi. Jejich představy, jak s ním naložit, se různí. Jinak se na to dívá svérázná vdova plná života, jinak to vidí mnohokrát rozvedená dcera, nezaměstnaný syn, který je opilec, či jeho bývalá manželka. Svoji úlohu sehrává i hospodyně u Malmgrenových. Přestože je Paní plukovníková příběhem plným černého humoru, nechybí v něm životní optimismus, laskavost a především láska, která kvete v každém věku.

„Paní Plukovníková je komedie či trpká rodinná tragikomedie. Je to zkrátka středoevropský žánr, naše téma, a ve hře je i náš středoevropský humor. Podobné lidi, jako jsou hlavní hrdinové této hry, potkáváme a žijeme s nimi. A Jiřina Bohdalová v hlavní roli - může snad být lepší volba?“ říká režisér Vladimír Strnisko, který přirovnává její mistrovství k legendárním herečkám Jiřině Šejbalové a Daně Medřické.

Premiéra hry je 20. prosince v Divadle Na Jezerce.