Havlovo Odcházení se stalo vrcholem sezony Jihočeského divadla

České Budějovice - Absurdní drama Václava Havla Odcházení, které v pátek 19. prosince v premiéře vidělo publikum v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, se pro zdejší činohru stalo vrcholem sezony. Soubor totiž pravidelně představuje české a světové současné hry a právě letos se zaměřil na téma moci a bezmoci slov. Hlavní roli bývalého kancléře Riegera odcházejícího z výsluní ztvárnil ředitel divadla Jiří Šesták. Ve vyprodaném hledišti seděl i autor hry.

Režisér Martin Glaser vybral Odcházení proto, aby diváky nejen pobavil, ale i zneklidnil a vyburcoval. Téma ztráty lidské identity v krizi zlomové situace ho prý zaujalo hned, jak si hru přečetl. Její nadčasovost divadelníkům potvrdil i aktuální vývoj na politické scéně, kam hlavně krajské volby přivedly zástupy překvapeně odcházejících a přicházejících politiků.

Šesták, který se na scénu kamenného divadla vrátil po třech letech, mohl v Odcházení uplatnit i vlastní ředitelské zkušenosti. Sám okusil, jak chutná moc i jak se jí lidé těžko vzdávají, proto je podle něho hra velmi poučná. „Je to slušná zpráva politikům, že si mají dávat větší pozor, aby to, co říkají, tak nejen mysleli, ale aby tím i žili,“ uvedl Šesták. Jeho dlouholetou přítelkyni Irenu ztvárnila Věra Hlaváčková, hlavního protivníka Kleina hrál Martin Hruška. V roli Osvalda se na jeviště po 15 letech vrátil senior Josef Bulík.

Na jednoduché scéně s moderním zahradním nábytkem herci postupně odkrývali skrytá zákoutí moci. Děj plyne v několika navzájem se prolínajících rovinách, které je pro pochopení hloubky děje nutné respektovat. Atmosféru ozvláštnily projekce textu a hlas bývalého prezidenta, který do hry několikrát vstoupil formou jakéhosi divadla na divadle. Glaser k tomu využil nahrávku, kterou Havel namluvil pro pražské divadlo Archa, kde byla letos v květnu světová premiéra.

Budějovice jsou po Praze a Hradci Králové třetím městem, které Odcházení nastudovalo. V sobotu tuto hru poprvé uvede i plzeňské Divadlo J. K. Tyla, jehož ředitel Jan Burian ji režíruje.