Polanski natočí thriller o Blairovi

Londýn - Francouzský režisér polského původu Roman Polanski začne natáčet film The Ghost podle stejnojmenného románu, jehož hrdina nápadně připomíná bývalého britského premiéra Tonyho Blaira - ztvárnit by jej měl Pierce Brosnan. Podle autorů půjde o psychologický a sexuální thriller. Dokončen by měl být na podzim příštího roku a premiéra by měla následovat krátce poté.

Předlohu, která vyšla loni, napsal Robert Harris, který společně s Polanskim napsal i scénář. Vždy odmítal uvést, do jaké míry kniha vychází z osudů Blaira a lidí kolem něj. „Chtěl bych, aby se promítal, než Tony Blair vydá své paměti,“ řekl Harris. Blair podepsal loni na podzim smlouvu s vydavatelstvím Random House, které ujišťuje, že Blair píše svou knihu sám bez pomocníků.

Hrdinova manželka je značně podobná Cherie Blairové. Hrát ji bude Olivia Williamsová, známá například ze snímku Šestý smysl. Zaplete se se spisovatelem, který má expremiérovi pomoci napsat paměti a kterého ztvární Ewan McGregor. Čtvrtou hlavní postavu bude hrát Kim Cattrallová, která je známá ze seriálu Sex ve městě. Hraje blízkou premiérovu spolupracovnici, která jako by byla odvozena od Anji Hunterové, jedné z nejbližších Blairových poradkyň. Zatímco ve filmu se spolu zapletou, v reálu se v britských listech spekulovalo - bez důkazů - o tom, že Blair chodil s Hunterovou, než potkal Cherie.

Film se bude natáčet ve studiích v Berlíně a také na ostrově Sylt u německého pobřeží.