Tvůrce Zeměplochy se stal šlechticem

Londýn – Anglického spisovatele Terryho Pratchetta povýšila jeho královna Alžběta II. do šlechtického stavu. Autor známý především humoristickými fantasy sériemi o Zeměploše nebo Nomech byl oceněn společně s dalšími stovkami lidí na tradiční ceremonii v poslední den roku.Terryho Pratchetta, který za svůj život prodal už více než 55 milionů knih, britská královna už jednou ocenila. V roce 1998 obdržel Řád britského impéria za službu literatuře.

Šedesátiletého Terryho Pratchetta – nově sira Terryho – proslavila především série knih o Zeměploše. V příbězích zasazených do prostředí fantastického světa nejprve parodoval postupy brakových fantasy románů, postupně se ale Pratchettův svět stal kritickým zrcadlem světa skutečného.

Svérázným způsobem tak reflektoval například nástup mobilních telefonů, ve svých knihách Terry Pratchett často kritizuje byrokracii. „Je to velmi chytré a velmi vtipné. Vytvořil si prostředí, v němž se pohybují skupiny hrdinů, kde si každý z čtenářů na svou oblíbenou postavu,“ říká o Pratchettových knihách jejich překladatel do češtiny Jan Kantůrek.

Předloni autor oznámil, že trpí Alzheimerovou nemocí, která způsobuje degenerativní změny mozku a následně demenci.

Spolu s Terrym Pratchettem byl ve středu vyznamenán například hudebník Robert Plant nebo trojnásobný olympijský vítěz Chris Hoy.