Výměna: Angelina Jolieová jako matka, které se ztratil syn

Praha - Poslední film režiséra Clinta Eastwooda Výměna má 8. ledna premiéru v českých kinech. Snímek vznikl na základě skutečné události z konce 20. let minulého století. Kritici Výměnu srovnávají s Eastwoodovými oscarovými snímky, jako je Million Dollar Baby nebo Tajemná řeka. Do hlavní role ženy, které unesli syna a snažili se jí vnutit jiné dítě, obsadil režisér Angelinu Jolieovou.

„Je to rozhodně její nejlepší role, ukázala, že není jen hezkou tvářičkou,“ ocenil snímek filmový publicista Ondřej Vosmík. „Nejsilnější stránkou filmu je atmosféra. Když z kina odejdete, máte pocit, že jste viděli něco mimořádného,“ dodává.

Neuvěřitelný příběh spatřil světlo světa zcela náhodou. V archivech losangelské policie ho našel scenárista Michael Straszynski a ihned ho nabídl hollywoodským producentům.

Reportáž Veroniky Švihelové (zdroj: ČT24)

Je březen 1928…

…a svobodná matka Christine Collinsová vyprovází v Los Angeles svého devítiletého syna Waltera do školy. Netuší, že ho ten den vidí už naposledy. Film není ale jen příběhem matky, která ztratila dítě. Odhaluje také zkorumpovaný systém policie, která matce podstrčí jiného chlapce s tím, že je to její ztracený Walter. Ve skutečnosti jde ale o dvanáctiletého Artura, uprchlíka, jehož snem je dostat se do Hollywoodu.

Christine ale chlapce odmítá přijmout. Policisté zajdou tak daleko, že ženu nechají zavřít do blázince. Ta se však pouští do urputného boje proti celému systému. I když vyhraje soud a dotlačí celé vedení policie k rezignaci, svého syna nenajde. Hledat ho nepřestane do konce svého života.

Případ ztraceného Waltera nebyl nikdy vyřešen. V roce 1928 našli ale policisté na slepičí farmě v Kalifornii pozůstatky několika dětí zabitých sekerou. Jednou z obětí prý mohl být i Walter Collins.

Vydáno pod