Rok tvořivosti a fantazie inspirovali Motýl zpěvavý a Orloj snivců

Brusel – Kreativita a inovace přispívají k ekonomické prosperitě a stejně tak i ke společenskému a hospodářskému blahobytu, domnívá se Evropská unie. Vyhlásila proto rok 2009 rokem tvořivosti a inovací. Že k vyhlášení roku tvořivosti a inovace došlo zrovna letos, v době českého předsednictví unii, není zcela náhodné. Inspirací byla totiž interaktivní výstava českého výtvarníka Petra Nikla Orbis Pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie.

„Komenského myšlení mě inspirovalo k tomu, abych navrhl rok 2009 za Evropský rok tvořivosti a inovací. Expozice Orbis Pictus je ukázkovým příkladem poslání tohoto roku,“ potvrdil evropský komisař Jan Figel.

Evropský rok tvořivosti a inovací byl oficiálně zahájen 7. ledna. Od předcházejícího roku mezikulturního dialogu ho oddělil vtipný koncert Vídeňského zeleninového orchestru, jehož členové hráli na hudební nástroje vyrobené pouze ze zeleniny. O zeleninovém orchestru

Krmit exponáty povoleno

Za hravou a tvůrčí výstavou, inspirovanou myšlenkami Jana Amose Komenského, stojí výtvarník Petr Nikl a dvacet jeho stejně kreativních přátel z ciziny. Aktuálně je k vidění ve Vancouveru, kde na příchozí čekají Motýl zpěvavý, Orloj snivců, Čtyřtlampač nebo Srdce.

Návštěvníkům nejen že se nezakazuje dotýkat se exponátů, ale právě naopak – dotýkat se je nutné. Oživit, rozhýbat a rozeznít vystavované předměty může jen lidská energie a fantazie. Z Kanady výstava poputuje v dubnu do Bruselu a v květnu pak do Prahy a Liberce.

Labyrint světla bude rájem tvořivosti

Orbis Pictus se ve světě setkává se velkým úspěchem. Připravena je ale už další originální expozice – světelná imaginativní laboratoř Labyrint světla.

„Smyslem expozice je uvést lidi do aktivního procesu tvorby. Oni samotní se prostřednictvím vlastní fantazie stávají tím nejdůležitějším prvkem, nástrojem i obsahem projektu,“ upozorňuje Petr Nikl. Niklova slova zároveň vystihují poslání roku tvořivostí a inovací. Svou fantazii budou moci lidé do laboratoře Labyrintu světla zapojit v květnu v Ekotechnickém muzeu v Praze.

Vydáno pod