Vyhledávaný Terfel se premiérově představí v Praze

Praha - Českému publiku se dnes vůbec poprvé představí jeden z nejlepších současných operních pěvců světa, Velšan Bryn Terfel. Na koncertu v Obecním domě vystoupí s basbarytonistou také česká sopranistka Simona Houda Šaturová za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou italského dirigenta Paola Olmiho.

Trvalo pět let, než si Terfel ve svém kalendáři udělal místo pro Prahu. Jeden z nejvyhledávanějších pěvců současnosti publiku nabídne průřez svým repertoárem - od Verdiho po velšské písně. Terfel nemá rád zařazení operního pěvce; cítí se stejně dobře v operních domech jako v jazzových klubech. 
 
„Nechci se zaseknout jen v opeře. Musím zpívat i jiné žánry, zpívat s různými lidmi. Jeden rok jsem třeba nezpíval operu vůbec, jen jsem koncertoval,“ říká třiačtyřicetiletý pěvec, který debutoval v roce 1990 v Mozartově Cosi van tutte v Národní opeře ve Walesu. Mozarta od té doby zpíval často, než přesedlal na náročnější role. „Jeho technika je prý tak úžasná, že vedle Mozarta může zpívat i Wagnera a velké role z Verdiho,“ říká pořadatelka koncertu Alena Nachtigallová.
 
Talent Terfel zdědil po rodičích. A jak sám říká, dobrý základ má i z velšských kořenů: „Máme takové přísloví - když poškrábete Velšana, tak vám zazpívá. Velšani strašně rádi zpívají, zpívají všude a pořád,“ prozrazuje.
 
Terfel prozradil i další záliby. Sbírá víno, hraje šipky a kulečník a je vášnivým fanouškem fotbalu. Po Praze čeká pěvce vystoupení v Paříži s Rolandem Villazonem a koncert v londýnské Královské opeře.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)