Jiří Schmitzer: Nevzpomínám si, kdy mě naposled něco napadlo

Praha - V nedávné době se na pultech knihkupectví objevila kniha textů herce a písničkáře Jiřího Schmitzera. Sbírka Kanimůra ze Šardonu obsahuje výběr ze známých i méně známých textů z divadelních představení, koncertů a studiových nahrávek a také autorových básní vzniklých za posledních 40 let. Ilustrace pro ni vytvořil Jan Gruml.

„Hudba byla dříve než herectví, herectví mě vlastně vůbec nezajímalo. Na DAMU jsem šel, abych se vyhnul dvěma letům na vojně. Věděl jsem, že na technice bych neměl šanci,“ vzpomíná Schmitzer. Texty a hudbu začal psát v době středoškolských studií, kdy také hrál v big beatové kapele.

„Byly doby, kdy se to ze mě sypalo, a nakládal jsem s tím jako s něčím, čeho je mnoho a není to vzácné. Teď už mám v autorské oblasti vypsané nářadí, nevzpomínám si, kdy mě naposledy něco napadlo,“ říká úspěšný muzikant, jehož zatím poslední album vyšlo v září loni a šlo o záznam „nepřipraveného“ koncertu: „Podstatné tehdy bylo, že jsem si připravil repertoár, který neumím. Diváci na to byli předem připraveni a byl o to velký zájem,“ říká s úsměvem hudebník.

Jiří Schmitzer hostem Událostí v kultuře, ukázka z písně Kaluž (zdroj: ČT24)

Letos má v plánu absolvovat koncerty na festivalech s kapelou, o což už dlouho usiluje.