Černý je jediným autorem Entropy pro Brusel, za mystifikaci se vládě omluvil

Praha - Dvacet šest autorů, kteří s českým sochařem Davidem Černým údajně měli vytvořit dílo pro sídlo Rady EU v Bruselu, neexistuje. Autorem celého objektu je pouze český výtvarník, který si ostatní zástupce z dalších zemí vymyslel. Pochybnosti zveřejnila ČTK, která po výtvarnících marně pátrala na internetu. O této skutečnosti údajně nevěděl ani vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Černý se dnes premiérovi Mirku Topolánkovi i vládě omluvil za to, že Entropa není tím, co sliboval. Jak celá záležitost dopadne se uvidí ve čtvrtek, kdy vicepremiér Vondra přijede projekt oficiálně představit.

Černý a jeho spolupracovníci, kteří v „boudě“ se 27 evropskými výtvarníky mají také prsty, prý nechtěli, aby politici museli nést odpovědnost za politicky nekorektní satiru. „Omlouváme se premiérovi Mirku Topolánkovi, vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, ministrovi Karlu Schwarzenbergovi a jejich úřadům, že jsme je o pravém stavu věcí neinformovali a uvedli je tak v omyl.  … Věděli jsme, že k odhalení pravdy dojde. Ještě předtím jsme chtěli zjistit, jestli se Evropa dokáže sama sobě zasmát,“ napsali v omluvě.

Vondra nic netušil

„Žil jsem v domnění, že jde o projekt těch 27 lidí. Řekl mi to (Černý) až včera večer. Bylo to pro mě překvapení. Respektive šok,“ dodal dnes Vondra pro server lidovky.cz. Dílo je hotové od pondělí, teprve ve čtvrtek bude plně v provozu. „Až spuštěním kinetických částí díla bude zřejmý záměr,“ upozorňuje autor.

V programu vlády bylo uspořádání tiskové konference k uvedení uměleckého díla do života. Kromě Černého se jí měli zúčastnit i ostatní autoři, aby se tím rozptýlily otázky ohledně identity autorů. Jak bude dále celá záležitost prezentována, není tedy nyní jasné.

Bulhaři protestují 

Prohlášení Černého:

Groteskní nadsázka a mystifikace patří ke znakům české kultury a vytváření falešných identit je jednou ze strategií současného umění, napsal v prohlášení.

Bulharské stálé zastoupení při Evropské unii vystoupilo s ostrou kritikou výzdoby českého předsednictví v Radě EU. Bulharská mluvčí Betina Jotevová dnes řekla, že vyobrazení s tureckým záchodem na mapě Bulharska je velmi urážlivé. Sama prý už vyjádřila nesouhlas českým diplomatům a ještě dnes by ambasáda měla českému stálému zastoupení odeslat i oficiální protestní nótu.

Bulharské ministerstvo zahraničí pozvalo na naléhavou schůzku českého velvyslance Martina Klepetka. Tlumočilo mu prý ústně ostrý protest a své rozhořčení nad tím, jak je Bulharsko v projektu prezentováno. Jde o umělecké dílo, a jakkoli je svérázné, jeho základem je humor, nikoli zlý úmysl, vysvětlovala ještě před Klepetkovou schůzkou mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Stereotypy jsou bariéry, které je třeba odstranit, hlásal projekt

„Dohoda úřadu vlády s umělcem jasně stanovila, že dílo bude společným projektem umělců z 27 zemí EU,“ sdělil Vondrův odbor. Dlouho připravovaný a utajovaný projekt se snaží představit nechtěné stereotypy, které o dané zemi panují. Dá se očekávat, že dílo vzbudí další rozporuplné reakce.

Například Rakousko, známé svým odporem k jaderné energii, pokrývají obrovské chladicí věže jaderných elektráren. Podle zjištění ČTK ale nic nenasvědčuje tomu, že by existovala umělkyně, která měla dílo vytvořit, Sabrina Unterbergerová. Kromě advokátky téhož jména z Bad Ischlu a jisté atletky se toto jméno vyskytuje na internetu už jen ve spojení s Černého dílem.

Pod francouzským projektem, který ukazuje celou zemi ve stávce, je podepsána skupina GRAA. Taková skupina, která by se zabývala výtvarným uměním, však v zemi patrně neexistuje, nejsou o ní informace na internetu ani v telefonním seznamu. Jediné, co má se zkratkou spojitost, je regionální skupina odborníků na alkoholismus a jiné závislosti či studijní skupina pro antickou Afriku při univerzitě v Montpellier. Podobně je to i s dalšími uvedenými autory.

Davida Černého vybrala česká vláda ze dvou oslovených umělců

Druhým výtvarníkem byl Jiří David: „Jenom jednou jsem se asi před rokem a půl potkal s Alexandrem Vondrou, kdy se mě zeptal v neformálním rozhovoru, jestli nemám něco do veřejného prostoru a poslal jsem mu ho po mailu.“ U podobných mezinárodních projektů přitom bývají jasně nastavené podmínky. Milan Knížák, ředitel Národní galerie, k tomu dodává, že pokud toto dílo mělo být vytvořeno umělci z více zemí, tak by smlouva měla být uzavřena se všemi umělci.

Vláda v počátku podpořila jeho projekt, peníze na jeho uskutečnění si ale již musel sehnat sám. Konečnou podobu nechce Alexandr Vondra podrobně rozebírat - jde podle něj o umělecké dílo a záměrem české vlády prý nebylo nikterak je cenzurovat. Opakuje však, že v době schválení projektu viděl jen skládačku z obrysů jednotlivých zemí tvořících unii. To však byl zcela odlišný projekt od toho současného.

David Černý se dosud hlásil jen k dílu, které prezentuje ČR. Země je displejem, na kterém běží výroky prezidenta Václava Klause, jež se týkají jeho názorů na ekonomiku či klimatické změny. Podle Vondry nelze říci, že by vláda podporovala kritiku prezidenta. „To není útok na Klause, to je realita,“ řekl. Pokud si někdo podle něj začne „googlovat“ Česko, nejsou informace o něm na internetu postaveny na obrázku Hradčan ani třeba na romské otázce, ale na Klausovi.

Vydáno pod