Hvězdný ansámbl Comédie-Française se dnes představí Praze

Praha - Bujarou Molièrovou komedii Směšné preciózky (Les Précieuses ridicules) a moderní italské drama La Festa uvede dnes a zítra ve Stavovském divadle světoznámý divadelní soubor Comédie-Française. Vystoupení souboru s třísetletou tradicí ukončí Francouzskou sezonu pořádanou Francouzským institutem v Praze při příležitosti francouzského předsednictví EU. Událost zařadila do svého programu i francouzská ministryně kultury Christine Albanelová, která přislíbila účast na dnešním večeru.

Obě velmi evropansky pojatá představení vznikla v divadle Vieux-Colombier, působící při Comédie-Française v Paříži. Směšné preciózkyvytvořil v roce 2007 anglický režisér Dan Jemmett, který se při své první spolupráci s Comédie-Française rozhodl oživit bujaré veselí divadelních prken v době Molièra. Hra vypráví o dvou urozených Pařížanech, kteří se ucházejí o dceru a neteř bohatého provinčního měšťáka. Jejich přezíravý otec však oba nápadníky odmítne, což jednoho z nich přivede na ďábelský plán. Pověří svého sluhu, aby se přestrojil za markýze a vydal se dívky vytrestat. Nepravý vikomt Jodelet - vyzbrojen falešným titulem, drzostí a výstředními komplimenty - venkovské naivky zcela okouzlí…

Svižně pojatá inscenace prozrazuje inspiraci světem módy, v němž se odráží současná podoba snobismu, mondénnosti a okázalosti.

Soubor Comédie-Française založil v roce 1680 s Molièrovými herci a na základech jeho souboru král Ludvík XIV. Díky stálému souboru ožívá na jeho prknech klasický i současný dramatický repertoár, francouzský i cizí; na program činohry se zapsalo přes tři tisíce kusů od takřka osmi set autorů. Soubor tvoří více než čtyři sta zaměstnanců a opona hlavní scény (sídlící v Palais Royal v srdci Paříže) se zvedá každý večer před jiným představením - Comédie-Française je jedinou scénou ve Francii, která funguje na bázi střídavého repertoáru. Vlastní dva další sály v Paříži (divadla Vieux Colombier a Studio Théâtre) a vyjíždí na pravidelná turné po Francii i do zahraničí.

Hru La Festa napsal italský dramatik a herec Spiro Scimone a v dubnu 2007 ji nastudoval bulharský režisér Galin Stoev. La Festa vypráví o jednom výjimečném dni v sicilské rodině, kde otec a matka tráví čas ubíjejícími hovory o zásobách mléka do kávy, vzájemnými výčitkami a společně sdílenými úzkostmi. Do svého zvráceného, ale bezpečného světa zapojují i svého jediného syna, který do domácnosti nosí více peněz než jeho otec a v očích matky ho i v jiných ohledech dokonale nahrazuje. Jenže dnes je jejich výročí svatby - dnes se možná něco změní, je svátek, la festa…

V inscenaci režiséra Stoeva, který žije a úspěšně tvoří v Bruselu, stojí v popředí vynikající herci, které tvůrce přiměl zkoumat jejich „normalitu“ až do krajnosti.

Comédie-Française hostovala v Praze poprvé v roce 1936. Pak přijela v dubnu 1975 s Moliérovým Lakomcem a s inscenací Corneillovy tragédie Horatius. Zatím naposled uvedli její členové na jevišti Národního divadla v Praze v únoru 1999 dvě představení frašky Scapinova šibalství. Současné hostování je pořádáno v rámci turné po deseti evropských zemích. Vstupenky na oba večery byly dlouho dopředu vyprodány.

Během roku 2008 představila Francouzská sezona po celé ČR přes 50 kulturních projektů, jimiž prezentovala svojí bohatou kulturu Francie, a symbolicky tak připravila půdu k předání svého předsednictví EU. Mezi akcemi byly například fotografické výstavy Beautiful people a Intimité, barokní divadlo La Fabrique à théâtre - Lékařem proti své vůli nebo večer věnovaný stému výročí narození francouzské myslitelky Simone de Beauvoir.

  • Comédie-Française autor: Comédie-Française, zdroj: Comédie-Française http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/618/61788.jpg
  • Jenny Gage: Bez názvu č. 10 zdroj: GHMP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52218.jpg