Budoucnost Kaplického projektů: rejnok bude, chobotnice těžko

Praha/České Budějovice - Svými návrhy předběhl Jan Kaplický svou dobu, říkají jeho přátelé i kolegové architekti. Byl to nekonvenční architekt, designér, vizionář. Autor nepřehlédnutelných, často i kontroverzních staveb, který svou inspiraci hledal v přírodě a ve vesmíru. V roce 1968 emigroval do Británie, první velkou stavbou v jeho rodné zemi měla být nová budova Národní knihovny - chobotnice. Její realizaci se ale nepodařilo prosadit. Mnohem lépe to vypadá s realizací dalšího velkého Kaplického návrhu - tzv. rejnoka.

Originální černý objekt by měl stát na místě bývalých kasáren v budějovické čtvrti Čtyři Dvory. Jihočeská společnost přátel hudby, která za myšlenkou koncertní síně v Českých Budějovicích stojí, považuje dokončení Kaplického díla nyní za svůj závazek.

„Velice nás to mrzí a věříme tomu, že spíš nás jeho smrt zaváže k tomu, abychom projekt úspěšně dokončili,“ uvedl Vladimír Kostka z Jihočeské společnosti přátel hudby. Projekt za dvě miliardy by se měl začít stavět na jaře roku 2010.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

V pátek měl Kaplický předsedovi společnosti Antonínu Kazilovi představit projektanta stavby. „Hledal na to někoho v Čechách, snažil se totiž najít i co nejlevnější řešení. S projektantem se tedy bohužel setkáme už bez pana architekta. Studii ale dokončil, jeho základní myšlenku tedy nemůže nic narušit. Jen ji rozvedou jiní lidé,“ uvedl Kazil.

Chobotnice měla být Kaplického prvním velkým projektem v Česku

Druhé Kaplického dílo - chobotnice - nakonec na pražské Letné nejspíše stát nebude. I když se svým návrhem architekt a jeho tým Future Systéme zvítězil v mezinárodní soutěži, kvůli řadě problémů k realizaci projektu nedošlo.

„Byl plný naděje a optimismu, že svůj návrh nakonec prosadí a že knihovna bude, protože on byl - ve staromilském slova smyslu - vlastenec,“ prozradil Kaplického přítel, hudebník Pavel Bobek. Doufá, že jeho architektonická genialita a dílo bude oceněno zpětně.

„O nové budově pro Národní knihovnu se samozřejmě uvažuje. A vzhledem k tomu, že architektura je tvůrčí obor a dílo Jana Kaplického už zůstane, je možné, že v budoucnu ji někdo bude realizovat,“ nastínil možnou budoucnost nejkontroverznějšího Kaplického projektu Jan Cieslar, mluvčí ministerstva kultury.

Chobotnice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod