Postaví Česko Kaplickému pomník v podobě Národní knihovny?

Praha - Architekt Jan Kaplický si ve světě vydobyl uznání, v rodném Česku ale zatím žádná jeho stavba nestojí. Otázka, jaká je šance na uskutečnění jeho návrhu Národní knihovny, se začala znovu probírat poté, co architekt nečekaně zemřel na selhání srdce. Národní knihovna - první významné pražské dílo Jana Kaplického - se stavět nebude. Svědčí o tom alespoň úřední dokumenty. Pražští zastupitelé totiž neprodloužili lhůtu pro získání parcel. Národní knihovna o ně prý nepožádala. Nerealizaci projektu vyčítali dnes i sociální demokraté vrcholným přestavitelům ODS. Politika vládní strany prý omezuje tvůrčí svobodu.

Kaplického přátelé nedávno zaregistrovali nadační fond na podporu knihovny. Myslí si, že by se měla postavit jako doklad jeho schopností. Národní knihovna navíc novou budovu potřebuje.„O nové budově pro Národní knihovnu se do budoucna samozřejmě uvažuje a vzhledem k tomu, že architektura je tvůrčí obor, a to dílo Jana Kaplického zůstane, je možné, že ji někdo v budoucnu bude realizovat,“ říká Jan Cieslar, mluvčí Ministerstva kultury ČR.

„Zdá se, že u nás musí někteří lidé zemřít, aby se začalo diskutovat o jejich díle a jejich významu. Bohužel, jak přesně poznamenala Eva Jiřičná, stavět tak složitý projekt bez jeho autora je velmi riskantní. Ale ať to dopadne jakkoli, tento projekt byl jedinečný a natolik unikátní, že do budoucna nastavil vysokou laťku,“ komentuje Radovan Lipus, režisér cyklu Šumná města, dohady o možné realizaci chobotnice.

„Sice by to byl určitý druh pomníku Janu Kaplickému, ale stavět takové dílo bez něj je podle mého názoru nereálné. Dokonce asi ani jeho Future Systems by toho nebyl schopen. Ale jako umělec mohu říct, že jeho projekty související s organickou architekturou mám rád. Jakákoli práce tohoto druhu od významného architekta, jako byl Jan Kaplický, je pro českou zemi důležitá a měla by se tady objevit,“ doplňuje výtvarník Jiří David.

Jan Cieslar, mluvčí ministerstva kultury:

„Stavba Národní knihovny uvázla díky byrokraticko-právním problémům ze strany zadavatele a majitele pozemku.“ 

Vlastimil Ježek, bývalý ředitel Národní knihovny:

„Co se týče blobu, v současné době není politická vůle k jeho realizaci. To ale neznamená, že by po příštích volbách nemohlo být všechno jinak.“

Eva Jiřičná, architektka:

„Všichni, kteří tomu projektu fandí, tak by ho rádi viděli realizovaný. Jestli ta možnost je bez Kaplického, to si netroufám v tomto okamžiku říct. Bylo by to krásné, kdyby se to povedlo.“

Kvůli chobotnici se opět hádají i ODS a ČSSD

Zpolitizování dění kolem projektu na novou budovu Národní knihovny je jedním z důvodů, proč Kaplického blob na Letné ještě nestojí, prohlásil kdysi dnes už bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Politické třenice způsobila chobotnice opět i po Kaplického smrti. Předseda ČSSD Paroubek dnes uvedl, že politika ODS omezuje tvůrčí svobodu a někteří představitelé největší vládní strany, kteří se zapojili do kampaně proti jeho projektu, by se nad sebou měli zamyslet. V názoru ho podpořil i stínový ministr kultury Vítězslav Jandák.

„Vyjádření ze strany představitelů ODS, kteří možná nebyli za humny, takže nevidí podobné stavby ve světě, na téma chrchel a podobně považuji za velice nevhodná,“ prohlásil dnes Paroubek. Jeho výtka patřila především premiérovi Mirku Topolánkovi, primátorovi Pavlu Bémovi a prezidentovi Václavu Klausovi.

ODS se proti nařčení opozičních politiků ohradila. Způsob, jakým tito vrcholní představitelé ČSSD neváhají zneužít osobní lidskou tragédii k útoku na svého politického protivníka, je projevem vrcholného nevkusu, napsala vládní strana v tiskovém prohlášení.

České Budějovice se ke Kaplickému staví daleko vstřícněji

Jeden z posledních architektových projektů - unikátní koncertní síň ve tvaru rejnoka - chtějí začít stavět v Českých Budějovicích už v roce 2010. „Samotný projekt je v současné době ve fázi studie a přípravy území pro vybudování celého tohoto díla,“ uvedl Vladimír Kostka, člen Jihočeské společnosti přátel hudby.

Kaplický ale současně pracoval na několika dalších projektech. Rozpracovanou měl například novou stanici metra v Neapoli nebo muzeum Maserati v Modeně.

Budova Národní knihovny
Zdroj: ČT24