Ceny SAG za hlavní roli získali Streepová a Penn

Los Angeles - Meryl Streepová získala cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG) pro nejlepší herečku v hlavní roli za svůj výkon ve filmu Pochyby. Nejlepším hercem v hlavní roli byl na nedělním slavnostním večeru vyhlášen Sean Penn za své ztvárnění Harveyho Milka v životopisném dramatu o rovnosti homosexuálů Milk. V kategorii nejlepší herecké představení zvítězil snímek Milionář z chatrče, uvedla dnes agentura Reuters.

Ocenění pro nejlepší herečku ve vedlejší roli si odnesla Kate Winsletová za svůj výkon ve filmu Předčítač. Za stejnou roli už Winsletová získala Zlatý glóbus a byla za ni nominována na Oscara.

Jako nejlepší herec ve vedlejší roli byl oceněn loni zesnulý Heath Ledger za ztvárnění padoucha Jokera v batmanovském filmu Temný rytíř. Tento výkon už mu, stejně jako Winsletové, vynesl i Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Ledger se stal teprve druhým hercem, který získal cenu SAG posmrtně; před ním se to podařilo Peteru Finchovi v roce 1976.

SAG sdružuje filmové a televizní herce, kteří také z velké části hlasují o Oscarech. Ceny SAG jsou proto považovány za indikátor oscarových vítězů.